16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrabova, comuna contrastelor...

Brabova, comuna contrastelor…

Daca ar fi sa faci un top al comunelor sarace din Dolj, Brabova ar intra cu siguranta in primele zece, poate chiar in primele trei… N-ar fi insa nici o glorie din asta, iar oamenii nu ar avea nimic de cistigat. Si, oricit ar incerca lumea moderna sa patrunda in satele prea sarace pentru a se putea desprinde de inceputul de secol XX, rezultatul este dezolant, aproape la fel de dezolant ca si dezinteresul oamenilor.

Gradinita capitalista intr-un sat medieval

Satul Rachita de Jos pare risipit de-o parte si de alta a unui deal; drumul abrupt devine impracticabil la cea mai marunta ploaie si putini se aventureaza sa circule cu masina pe ulitele mai dosnice.

Printre gardurile stirbe se zaresc casele satenilor, scunde, cu tabla acoperisului ruginita si cirpita pe ici, pe colo cu bucati de carton. Ziua de toamna ploioasa, noroiul si frunzele moarte completeaza tabloul dezolant.

O singura cladire nu se potriveste cu atmosfera trista: peretii albi, curtea larga in care iarba e inca verde, culorile vesele de la usi si ferestre ne confirma faptul ca gradinita din Rachita de Jos chiar e locul unde copiii vin de drag.

Intram. In sala din dreapta, nici un copil; doar bancile vechi de lemn si citeva planse cu literele alfabetului, semn ca scolarii din cursul primar invata acolo. Ar fi o sala de clasa obisnuita intr-o scoala de sat, daca nu ai zari intr-un colt mobilierul nou, ultramodern, care precis ii incinta pe copii. In sala din stinga, surpriza: o mocheta albastra si calduroasa, rafturi noi pline cu jucarii pe care putini copii, fie ei si de la oras, au avut ocazia sa puna minuta, blocuri de desen, culori, puzzele, masute si scaunele de „pitici“, toate noi si curate.

Acolo unde sint prichindeii, toata lumea umbla in cipici sau sosete, „vedeti si dumneavoastra, cu noroiul asta, de afara…“.

Carmen Boboianu, educatoarea de la gradinita, spune ca ziua de 16 septembrie

i-a adus o surpriza de proportii: nu s-ar fi asteptat sa aiba parte de o sala de clasa asa de bine dotata, iar donatiile facute de organizatia WORLDVISION i-au facut fericiti pe cei 15 copii care frecventeaza gradinita.

Danut Ciocirlan are trei ani si jumatate si a venit prima oara la gradinita pe 16 septembrie; n-a mai lipsit de atunci niciodata „de dragul gradinitei si al jucariilor“, confirma mama copilului.

Internet la primarie si nici un telefon in sat

Satul Mosna este departe de centrul comunei Brabova; drumul este nepietruit, abrupt, iar in sat nu exista nici un telefon.

„Am tot facut cereri pe la ROMTELECOM, dar ne-au aminat mereu… pe vremea asta rea, se intimpla, Doamne fereste, ceva rau si nu ai cum sa anunti pe nimeni“, spune primarul comunei, Teodor Nania.

La primarie insa, calculator performant conectat la Internet! Nu e vorba de vreo extravaganta a alesilor locali, pur si simplu asa le-a fost norocul locuitorilor din Brabova! Sa fie infratiti cu un orasel din Franta, Chateaubriand, ai carui edili sa fie darnici cu comuna lor. Un hidrofor pentru scoala, ceva ajutoare, abonamentul la Internet achitat pe un an.

„Ne-au vazut seriosi“, explica primarul din Brabova darnicia francezilor. „Anul asta, cind nu s-a facut nimic, le-am cerut chiar si saminta pentru insamintari, dar n-am mai primit nici un mesaj de la ei“, spune Teodor Nania, care tine legatura cu omologii lui din Franta prin intermediul e-mail-ului si al contabilului, singurul initiat in tainele Internetului.

„Acum… nu am vorbit cu ei de o luna, da’ nu e problema, ca mesajele ramin acolo, in memoria calculatorului“, explica primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS