14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarmanii fara adapost - chiriasi la neurochirurgie

Sarmanii fara adapost – chiriasi la neurochirurgie

Clinica de neurochirurgie a Spitalului de Urgenta Craiova este pe cale sa devina centru de asistenta sociala din cauza ca, in ultima perioada, tot mai multi pacienti sint gazduiti dupa externare in saloane pe banii spitalului.

„Aproape zilnic ne confruntam cu cazuri de pacienti pe care nu ii putem externa. Este vorba despre oameni care nu au un adapost sau provin din alte judete si au fost abandonati aici de apartinatori si pe care nu ii putem arunca in strada“, a declarat dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie.

Costurile cazarii in spital pentru o singura persoana se ridica la peste 320.000 de lei, la care se adauga cheltuielile pentru una sau doua mese pe zi. Cu potentialul financiar pe care il are Clinica de neurochirurgie, acest lucru ar contribui, in proportie semnificativa, la sporirea datoriilor, insa – cel putin pe moment – conducerea a gasit o solutie de compromis.

Pacientii externati sint cazati si hraniti din bugetul alocat bolnavilor (daca un pat se mai gaseste prin sectie, se poate face rost si de o farfurie de ciorba), vreme de mai multe zile. O persoana fara adapost poate sa ramina in spital chiar si o saptamina, insa gratie activitatii politienesti desfasurate de cadrele medicale, astfel de cazuri sint mai rare.

Care ar fi solutia?

„Apelam la politie ca sa le gaseasca rudele sau, in cazul persoanelor provenite din alte judete, la Serviciul de ambulanta, pentru a fi transportati la spitalul judetean de care apartin, dar numai in cazul in care vreo ambulanta are drum pina acolo“, a precizat dr. Camenita.

In prezent, cadrele medicale din Clinica de neurochirurgie au facut demersurile necesare la politie pentru solutionarea a doua cazuri sociale.

Este vorba despre o femeie de 53 de ani, din comuna Stefanesti-Vilcea, pe nume Gheorghita Burlan, ajunsa in Clinica de neurochirurgie dupa ce a fost maltratata de sotul ei, si o batrina de 82 de ani, pe nume Constantina Mihai, din localitatea Potcoava – Olt, care sustine ca a ajuns in spital dupa ce a cazut pe scari.

Amindoua au fost internate pe 31 octombrie, iar pe 5 noiembrie le-au fost intocmite formele pentru externare, insa din cauza ca rudele nu au venit sa le ia acasa, femeile au ramas in spital.

Medicul neurochirurg Radian Vasilovici este de parere ca infiintarea unor centre de asistenta sociala – dupa modelul tarilor civilizate – ar rezolva problema pacientilor externati fara locuinta, scutind in felul acesta cadrele medicale din spital de a mai desfasura activitati de asistenti sociali, si ar elimina din bugetul spitalului cheltuieli care, oricum, nu sint decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS