16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Craiova metropolitana

Potrivit unei ordonante de urgenta a guvernului (OUG nr. 53/2002) privind statutul cadru al unitatilor administrativ-teritoriale, municipiile de rangul intii din tara au dreptul sa isi organizeze zone metropolitane pe teritoriul comunelor limitrofe.

Specialistii spun ca actul normativ vine sa reglementeze conflictele care au aparut in ultima perioada intre marile orase si localitatile limitrofe, care pretind ca o mare parte a obiectivelor industriale construite in perioada comunista se afla pe teritoriul administrativ al lor si, prin urmare, ar trebui sa incaseze sume importante de bani din taxe si impozite, care in mod ilegal sint achitate catre marile localitati.

Craiova a elaborat deja harta viitoarelor zone-tampon cu statut special, care ii va permite sa administreze in mod legal marile fabrici de pe platforma industriala a orasului si sa elimine disputele pentru terenuri cu primarii localitatilor invecinate.

Conform schitei prezentate de arhitectii consiliului judetean, aceste zone se vor intinde pe o suprafata de peste 17.000 de hectare, inghitind majoritatea comunelor limitrofe.

Zona metropolitana a Craiovei – 17.000 de hectare

Disputele dintre Primaria Craiova si cea a localitatii Cosoveni, privind destinatia taxelor si impozitelor platite de catre magazinul METRO, au fost completate de revendicarile privind amplasamentul fabricii AVIOANE Craiova sau DAEWOO Craiova (fostul Oltcit), obiective care au fost construite pe teritoriul administrativ al comunelor Ghercesti, respectiv Cosoveni.

Totusi, taxele si impozitele aferente sint platite catre Craiova si nu catre localitatile in a caror raza teritorial-administrativa se afla.

Potrivit ordonantei mai sus mentionate, expertii Consiliului Judetean Dolj au elaborat deja harta viitoarei zone metropolitane a Craiovei. Ea are o suprafata de 17.135 hectare, din care municipiului ii revin 7.655 de hectare teritoriu administrativ si 4.759 de hectare teren intravilan.

In zona de influenta metropolitana intra localitati ca Simnicu de Jos si Circea, precum si suprafete importante din teritoriul administrativ al localitatilor limitrofe, cea mai mare parte apartinind localitatii Cosoveni, adica peste 2.800 de hectare.

Noua impartire este in favoarea centrului urban

Dumitru Cernatescu, arhitectul sef al consiliului judetean, a precizat:

„La baza acestei impartiri sta un act normativ elaborat anul trecut. Este vorba despre Legea nr.351/2001, prin care s-a aprobat planul de amenajare a teritoriului national, in care este prevazuta reteaua de localitati. Din cite am inteles, se va crea un statut special al zonelor metropolitane, in favoarea centrului urban, dar intr-un parteneriat in care si comunele care au teritoriu in aceasta zona vor avea de cistigat. Noile prevederi vin sa rezolve intr-un fel numeroasele conflicte pe teritorii aparute in ultimul timp intre Craiova si Cosoveni, Malu Mare sau Podari. Si comunele respective isi vor elabora un statut propriu, iar pentru foloasele pe care le vor avea de pe urma acestei zone trebuie sa negocieze termenii cu primarul Craiovei“.

Specialistii privesc noua impartire cu scepticism, mai ales ca deocamdata nu se cunosc detalii referitoare la un proiect deoarece inca nu a fost aprobata legea care sa reglementeze statutul precis si modul de functionare al acestor zone. In plus, nu se stie inca cine si cit va avea de cistigat de pe urma acestui proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS