16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii vor primi caldura

Severinenii vor primi caldura

La Orsova, Strehaia, Baia de Arama si Vinju Mare, locuitorii se incalzesc cu lemne

Locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin vor primi caldura, incepind de miine, orasul de la Dunare fiind printre putinele din tara care beneficiaza de sistem de incalzire centralizat si in care nu s-a furnizat agent termic. De caldura nu vor beneficia insa trei asociatii de locatari-proprietari, care nu au semnat contracte cu Regia Autonoma Lotus, care administreaza punctele termice. La Orsova, Strehaia, Baia de Arama si Vinju Mare, localnicii se vor incalzi cu lemne.

Reprezentantii Termocentralei Halinga si cei ai Regiei Autonome LOTUS Drobeta Turnu Severin sustin ca ambele societati care asigura incalzirea in municipiu erau pregatite sa furnizeze agent termic mai devreme, dar s-au lovit de refuzul administratorilor si locatarilor, care se tem de sumele mari pe care le vor avea de platit.

Mai devreme de data stabilita, au primit caldura Scolile generale 6, 7, 9 si Gradinita nr. 3, intrucit copiii nu au mai suportat frigul din clase.

Doar 950 de familii din Turnu Severin au decis sa se debranseze, din 28.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de incalzire. Regia Autonoma LOTUS Drobeta Turnu Severin distribuie agent termic la 714 consumatori, dintre care doar 121 sint contorizati la bransamentul pentru incalzire si 100 la bransamentul pentru apa calda. De miine, regia va distribui agent termic pentru 199 de asociatii de locatari-proprietari. Costul intretinerii, pentru un apartament cu doua camere, in aceasta iarna a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

Locuitorii din Orsova au scapat de grija incalzirii centralizate

Potrivit directorului RA LOTUS Drobeta Turnu Severin, Ilie Rachieru, asociatiile care nu au rezolvat problemele de la subsolurile blocurilor nu vor primi caldura:

„Nu putem furniza agent termic daca sint pierderi la subsol. In rest, in afara de trei asociatii, care nu au semnat contract cu noi, vom furniza caldura in tot municipiul, dar facem inca o data apel ca severinenii sa-si plateasca datoriile pe care le au catre noi“.

Locuitorii din Orsova au scapat de grija incalzirii centralizate, dupa ce sistemul a fost desfiintat, ca urmare a debransarilor in masa. In prezent, municipalitatea are nevoie de aproximativ opt milioane de euro pentru a reface reteaua de distributie a caldurii in sistem centralizat.

La Orsova, termoficarea era asigurata prin opt centrale de cartier, care functionau cu combustibil lichid usor si produceau energie termica la un pret foarte mare. Pentru aceasta iarna, locuitorii din municipiu s-au aprovizionat cu lemne si se vor incalzi la sobe, comune sau individuale.

Unitatile de invatamint din Orsova sint singurele care sint incalzite cu centrale aduse din Ungaria sau Germania. Situatia este identica si in celelalte orase din Mehedinti, astfel ca la Strehaia, Baia de Arama si Vinju Mare, locuitorii se vor incalzi tot cu lemne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS