16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntirzieri la plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap

Intirzieri la plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap

Judetul Gorj a primit in acest an de la bugetul de stat 19 miliarde de lei pentru plata salariilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap. Consiliile locale erau obligate, la rindul lor, sa contribuie din bugetele proprii cu anumite sume, pentru completare, in valoare totala de 13 miliarde. Mai multe primarii din Gorj nu au alocat insa nici un ban pentru plata salariilor asistentilor.

„Era inregistrat oricum un deficit de vreo sapte miliarde de lei, bani pe care speram sa-i primim la rectificare. Unele consilii locale nu au alocat din buget nici un ban pentru aceste salarii“, a spus Ileana Roventa Micu, inspectoare – sefa a Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap (ISTPH). In localitatile Arcani, Crasna, Godinesti, Schela, Tismana si Vagiulesti, asistentii personali nu si-au mai primit salariile de mai multe luni.

ISTPH nu are rampa speciala de acces

Consilile locale mai au obligatia sa faca anual instruiri cu asistentii care au in grija persoane cu handicap. Cum nici o primarie din Gorj nu a facut o astfel de instruire, ISTPH a organizat pina in prezent cursuri in 33 de localitati din judet.

„Aceasta instruire ar trebui facuta de medicii de familie, pentru ca trebuie comunicate niste reguli elementare de ingrijire, de acordare a primului ajutor. Primariile nu s-au implicat si atunci a trebuit sa ne ocupam noi. Speram ca pina la sfirsitul anului sa reusim sa facem asemenea actiuni in toate localitatile“, a spus Ileana Roventa Micu.

Un alt program pe care ISTPH trebuie sa-l urmareasca este crearea de accesibilitati pentru persoanele de handicap. Institutiile publice, regiile autonome si societatile comerciale vor fi obligate ca pina la sfirsitul anului 2003 sa creeze conditii de acces pentru persoanele cu handicap.

„Este vorba de locuri de parcare, cabine telefonice, rampe de acces pentru handicapati, pe care toate institutiile trebuie sa le asigure. Nici institutia noastra nu are o astfel de rampa pentru ca este greu de realizat. Avem nevoie de un arhitect care sa faca unele modificari, pentru ca pozitia cladirii ingreuneaza crearea rampei“, a spus directoarea ISTPH.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS