16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracia a despartit doua surori

Saracia a despartit doua surori

Ciinele a latrat de citeva ori, semn ca cineva strain a intrat in curte. Doua fetite au iesit fiecare din cite o cosmelie. S-au intilnit la poarta: una blonda, putin pistruiata, cealalta bruneta, mai negricioasa si parca mai inalta. Se uitau amindoua cu ochi intrebatori si cam speriate.

„Nu e nimeni acasa“, zice cea mica, mai indrazneata. O chema Marcela, iar ochii patrunzatori si aerul intrebator ii tradeaza agerimea mintii. „Sint plecati toti la munca. Noi terminaram lectiile, acum stateam in casa…“ si arata cu mina spre casa din care tocmai iesise. Veche, cu peretii indoiti de ani, „apartamentul de lux“, cum glumeau rautacios vecinii, era mai degraba o adunatura de moloz si chirpici, cu crapaturi adinci, care o strabateau de la un capat la altul. In coliba asta statea Marcela cu parintii, Viorica si Constantin Cimpeanu. Cealalta – la fel de darapanata si prapadita – era locuita de batrini – bunicii fetelor – si Iuliana, fata cea mare.

„Ne-am mutat separat, pentru ca mama si tata nu au avut bani sa ne tina pe amindoua. Asa stam de cind eram mici. Acum ne-am obisnuit, dar e ca si cum am avea familii diferite“, explica Marcela.

Cu vadita autoritate, fetita de numai 12 ani se uita la sora mai mare si se apuca sa dea toate amanuntele. „Tata si mama muncesc la ajutoarele sociale, dar n-au mai luat ajutorul din mai, cica nu sint bani. Muncesc de dimineata de la sapte si pe ce? pe un borcan de untura sau o bucata de piine. Tata a fost tractorist, da’ si-a rupt piciorul asta-iarna si pentru ca nu a avut bani, s-a vindecat asa, sontorog. Acum, de cind nu prea are un rost, bea mult si ne bate…. Numai tataie are pensie, are 76 de ani, el a crescut-o pe Iuliana. Mai are si niste pamint, da’ n-are cu ce sa-l munceasca. Si din banii pe care ii are, noua nu ne da nimic, ca o tine pe Iuliana… Mama e din Bascov, mai are doi frati, sint cam nebuni, mama ei si bunica noastra, tot cam asa… Nu prea ne ducem pe acolo…“.

„La sapte ne culcam…Daca nu avem curent, ce sa facem la luminare?“

Marcela vorbea cu siguranta fetei mari, care stie tot in casa. Care are grija de toate, chiar si de sora ei. Iuliana asculta, supusa, tot ce povestea sora mai mica, semn ca ii recunostea superioritatea. Cel putin pe cea intelectuala…

„Eu sint mai mica decit Iuliana cu un an, dar sintem in aceeasi clasa, pentru ca ea a ramas repetenta un an… nu prea ii place sa se duca la scoala…Eu am luat numai premiul intii pina acum. Nu stiu cum, da’ s-a prins scoala de mine. Incerc sa ii explic si sora-mii, dar nu stiu de ce nu are tinere de minte si nu poate sa fie atenta la ce ii spun“, zice fata, nu fara oarecare mindrie pentru pofta de invatatura care spune ca o caracterizeaza.

„Iuliana nici acum nu stie tabla inmultirii, o ajut eu la lectii. Avem aceleasi carti amindoua, ca mama si tata n-au bani sa ne cumpere. De la scoala nu ne dau decit citeva. Da’ oricum facem temele impreuna, asa ca nu ne trebuie… Scriem si invatam repede ziua, ca nu avem lumina si la luminare ne dor ochii… Daca nu avem curent, ne culcam seara la sapte si ne trezim in zori, la cinci…“

Fetele sint eleve in clasa a V-a la Scoala din Sopot. Fara posibilitati materiale, ele s-au invatat sa imparta chiar si pomana de la rude sau vecini. Chiar daca neajunsurile celor mari le-au facut sa traiasca separat in aceeasi curte, surorile au ramas cele mai bune prietene. Ca maninca sau dorm in case separate, ca se uita pe geam una la cealalta, pentru ele lucrurile astea nu au mare importanta. Legatura dintre ele este mai puternica decit orice linie trasa pe pamintul tare si crapat al curtii.

„Toate lucrurile le facem impreuna, asa ne-am obisnuit de mici. Nu avem noi jucarii multe, nici carti sa citim, da’ ne gasim de joaca…Si mai sint si treburile din casa, pe care tot amindoua le facem…Iar cu invatatul, sora-mea nu se descurca fara mine. Asa ca nu prea stam despartite…“, mai spune Marcela, aruncind o privire fugara si protectoare Iulianei.

• Pagina realizata de Sorina STAICULESCU si Ana IANCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS