10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariile profesorilor s-au micsorat

Salariile profesorilor s-au micsorat

• Dascalii gorjeni solicita sindicatelor recalcularea sporului de zona • In anumite localitati, sporul de zona a fost redus la jumatate • Majoritatea profesorilor navetisti nu beneficiaza de decontarea biletelor de catre consiliile locale

Cadrele didactice din Gorj sint nemultumite ca, in urma reducerii sporului de zona, li s-au diminuat salariile. Cu toate ca acordarea sporului de zona, de care beneficiaza numai profesorii care isi desfasoara activitatea in mediul rural, ar trebui sa ii atraga pe dascali catre scolile de la sate, micsorarea acestuia a creat nemultumiri, profesorii nemaifiind motivati sa ramina la tara.

In vara, conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamint (USLI) Gorj a propus Inspectoratului Scolar ca sporurile de zona sa fie in procent de 80%, in ceea ce priveste localitatile izolate. Aceasta cifra nu a fost insa acceptata de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean. Mai mult decit atit, intre Inspectoratul Scolar si prefectura, in lipsa sindicatelor, s-a semnat o intelegere, prin care sporul de zona a fost stabilit la maximum 50%, exceptie facind localitatea Cerna sat, cu 70%.

Peste 1,5 miliarde pe luna pentru sporul de zona

La nivelul judetului, in fiecare luna se cheltuiau 1,5 miliarde de lei pentru acordarea sporului de zona. Prin scaderea procentului de acordare a sporului la 50%, s-a diminuat si plafonul cheltuielilor.

Pentru a reduce nemultumirile create in rindul profesorilor gorjeni, Vasile Mija, liderul USLI Gorj, impreuna cu conducerea Inspectoratului Scolar vor incerca sa recalculeze aceste bonusuri.

„Bineinteles ca oamenii sint suparati. Macar daca face naveta si se duce la nu stiu ce scoala sateasca, profesorul trebuie sa fie motivat. Avem peste 300 de unitati scolare in mediul rural si mai vorbim de atragerea de cadre didactice calificate in aceste zone. Pai, asa nu prea se poate. Avem termen ca pina pe 25 octombrie sa facem corecturile de rigoare, sa recalculam acest spor. Dupa fixarea acestui procent de 50%, s-a redus cu o treime suma care se acorda. La Danciulesti, de exemplu, aveam un spor de 60% si a fost redus la 30%“, a spus Vasile Mija.

Navetistii fluiera a paguba

O alta problema nerezolvata este cea a profesorilor navetisti. Majoritatea celor care fac naveta au ales scolile din orase sau din comunele mai mari: Rovinari, Tirgu Carbunesti, Motru sau Turceni.

Vasile Mija a precizat ca exista doar citeva cazuri izolate de comune unde se deconteaza biletele pentru dascalii care fac naveta, cum ar fi localitatea Balanesti. Cei mai multi dintre profesori sint nevoiti sa faca autostopul, iar pentru banii dati la ocazie nu se elibereaza bilet.

Liderul USLI Gorj a discutat cu mai multi primari pentru ca in consiliile locale sa se adopte hotariri prin care sa se reglementeze modul de decontare a biletelor pentru cadrele didactice care vin din oras pentru a preda la tara. Pina in prezent, nu s-a facut mare lucru. Conform unei reglementari aflate in vigoare, biletele profesorilor navetisti se deconteaza de catre consiliile locale in proportie de 100%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS