13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaranul cu scaun la cap n-are bani de internat

Taranul cu scaun la cap n-are bani de internat

Statisticile arata ca elevii din mediul rural au rezultate bune la invatatura, uneori chiar mai bune decit cei care invata la oras. Numai ca sansele acestora de a reusi in viata sint mult mai reduse. Nu din cauza scolilor urite in care au invatat, nu din cauza profesorilor care nu au tocmai cea mai buna pregatire, ci din cauza saraciei si a lipsei de oportunitate.

Pentru orice elev, prima piatra de incercare, primul pas catre maturitate, este examenul de capacitate. Fiecare elev spera sa obtina o nota cit mai mare pentru a avea cit mai multe posibilitati de a realiza ceva in viata. Multi copii din mediul rural nu isi pot alege insa scoala pe care o doresc, pentru ca parintii nu isi pot permite sa-i tina la oras.

Un copil din 100 poate beneficia de bursa de studii

Intretinerea unui copil plecat sa invete carte la oras costa citeva milioane de lei pe luna. Pentru ca, indiferent cit ai stringe cureaua, citeva sute de mii de lei le platesti la internat, mai dai bani si la cantina, iar de haine, manuale si rechizite nici nu mai vorbim! Si cum sa mai gaseasca bietul taran, cap de familie, ceva de spus atunci cind pentru un caiet studentesc al odraslei plecate la studii la oras trebuie sa plateasca echivalentul citorva piini!

Daniel Voinea, directorul Scolii generale din Bralostita, spune ca numarul elevilor care renunta la studiile liceale din cauza saraciei este destul de ridicat: „Anul trecut au fost 21 de absolventi de gimnaziu care au mers la capacitate, dintre care numai trei au picat. Nici dintre cei care au luat examenul n-au plecat foarte multi mai departe, la liceu, pentru ca parintii nu au cu ce sa-i tina. Cit ar fi copilul de bun la carte, parintii prefera sa-l tina ajutor pe linga casa la treburile gospodaresti pentru ca nu au de unde sa cheltuiasca milioane cu el“.

Nici la scolile din localitatile aflate in apropierea marilor orase situatia nu este mai roz, desi elevii pot face naveta pentru a merge la liceu. Dar si naveta costa… Iar banii pentru rechizite si pentru niste haine mai acatarii nu cresc pe la colt de strada!

Degeaba se mindresc directorii de scoli gimnaziale ca rata de promovare a capacitatii este ridicata, atunci cind acesta a fost singurul examen dat de catre elevii lor! „De cind s-a introdus capacitatea, am avut rata de promovabilitate de peste 80% in fiecare an. Este un rezultat satisfacator, mai ales daca tinem cont de conditiile in care studiaza acesti copii!“, spune Valentin Angelescu, directorul Scolii generale din Cotofenii din Dos, comuna Almaj.

Cu o bursa abia poti sa treci strada

Pentru un adolescent nascut la tara, intr-o familie saraca, dar care a avut ambitia sa fie intotdeauna pe primul loc, nimic nu este important atita timp cit alternativa lui dispare dupa absolvirea celor opt clase!

Constantin Busoi, inspector sef in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, spune ca anul acesta, la nivelul Craiovei, au existat 20 de candidati declarati admisi care puteau merge la liceu, dar nu au mai venit la inscriere.

Nici bursele primite nu-l pot ajuta pe un elev sarac sa se intretina la oras. „Doar 1% dintre elevii unei scoli pot primi burse si asta reprezinta o proportie destul de mica. Anul acesta nu am calculat cuantumul acestora, dar anul trecut cea mai mare bursa a fost de 500.000 de lei, acordata olimpicilor“, spune Constantin Busoi.

500.000 de lei, o bursa. Costul a doua manuale scolare si a citorva caiete! Bani care pentru unii dintre liceenii nascuti la oras nu ajung nici macar de buzunar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS