16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunca la negru este un flagel greu de stirpit

Munca la negru este un flagel greu de stirpit

Femeile accepta mai usor sa lucreze la negru decit barbatii este concluzia la care au ajuns inspectorii de munca. „Din cele 25 de persoane descoperite in ultima vreme ca munceau fara forme legale pe la diferite societati comerciale, 18 erau femei.

La fiecare control gasim mai multe femei care muncesc la negru. Nu stiu ce se intimpla, ori le este frica sa isi ceara drepturile, ori nu si le cunosc. Este adevarat, oferta locurilor de munca pentru femei este mult mai mica decit pentru barbati si poate este si aceasta o explicatie a faptului ca ele accepta mai usor sa munceasca in orice conditii“, a spus Dinu Dracea, inspector-sef adjunct Relatii de Munca in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj.

Persoanele care muncesc la negru isi pierd vechimea in munca si nu beneficiaza de asigurari medicale.

O alta problema cu care se confrunta in special tinerii care cauta un loc de munca este aceea ca patronii ii tin in asa-zise „perioade de probe“, timp in care le ofera salarii de mizerie sau, si mai rau, nu le dau nici un ban pentru zilele lucrate. Putini stiu ca in legislatia actuala termenul de „perioada de proba“ nu exista.

„Angajatorul are obligatia sa incheie contract de munca inca de a doua zi. Daca nu are incredere in angajat, patronul are posibilitatea sa-i faca un contract de munca pe o perioada determinata. Asta poate sa insemne si 15 zile. Deci, perioada de proba este doar un subterfugiu al angajatorului, iar angajatul nu stie ca, de fapt, munceste la negru“, a mai spus Dinu Dracea.

Munca la negru nu a disparut in totalitate de pe piata muncii craiovene, insa a fost mult diminuata. In ultima perioada au fost descoperite mai multe societati comerciale care foloseau forta de munca la negru.

La firma de confectii SC PICI COMPANY SRL au fost gasite sase persoane care munceau fara contract de munca. Societatea in cauza a fost sanctionata cu 100 de milioane de lei. Restul societatilor, peste 20, care au fost descoperite cu cite o persoana muncind la negru au primit doar avertisment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS