17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedintenii au obtinut productii bune de fructe

Mehedintenii au obtinut productii bune de fructe

O parte din fermele pomicole au ramas in paragina

Productia de fructe de la fermele pomicole din Mehedinti a fost recoltata integral. Potrivit reprezentantilor Directiei Agricole Mehedinti, pentru o suprafata de 2.193 de hectare de plantatii cu meri, media la hectar a fost de 559 de kilograme, cantitatea totala de mere recoltata fiind de 1.227 de tone. In ceea ce priveste productia de pere, pentru o suprafata de 164 de hectare, a fost estimata o productie medie de 274 de kilograme la hectar, fiind realizata o productie de 317 kilograme.

Situatia putea fi mult mai buna daca fermele pomicole ar fi fost ingrijite. Datoriile mari ale acestor statiuni, de zeci de miliarde de lei, s-au transformat in creante care au dus la executarea silita a unor bunuri ale societatilor. Multe hectare de plantatii cu meri si pruni au luat foc in anii trecuti, o mare suprafata pomicola fiind astfel irecuperabila. Datoriile societatilor care administreaza aceste ferme depasesc, in unele situatii, valoarea intregului patrimoniu.

Datorii peste datorii

Ferma pomicola de la Valea Anilor – Mehedinti are majoritatea utilajelor agricole puse sub sechestru asigurator, iar pomii nu au mai fost curatati de aproximativ zece ani. Doar 30 de hectare de plantatii, care au fost concesionate unei persoane particulare si au fost ingrijite, au dat roade si in acest an.

Prefectul Dan Trancota s-a aratat nemultumit ca Vasile Trandafir, seful statiunii pomicole, si-a amenajat o ferma de porci chiar in plantatie. La Burila Mare, plantatia pomicola, de 28 de hectare cu meri si 12 hectare cu caisi, nu a mai fost ingrijita, inregistrind datorii de miliarde de lei la bugetul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti. Statiunea pomicola de la Ostrovul Corbului mai are citiva angajati si, potrivit lui Damian Dumitru, seful fermei, datoriile societatii catre bugetul de stat sint de peste sapte miliarde de lei. Din cele 160 de hectare de plantatie, mai mult de jumatate apartin domeniului privat. Investitori din Italia si Iran s-au aratat interesati de cele sase hectare de plantatie de migdali. In afara de acestia, nimeni nu s-a aratat preocupat de salvarea plantatiilor pomicole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS