9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzilul de batrini a ajuns un lux

Azilul de batrini a ajuns un lux

• Batrinii internati nu mai pot plati din pensii contributia de intretinere, care a fost majorata de peste patru ori • La Dobrita si Suseni s-au inregistrat si primele cereri de retragere

Azilurile din Dobrita si Suseni gazduiesc 185 de batrini care plateau pina in urma cu doua luni 400.000 de lei reprezentind contributia pentru cazare si masa. Cele doua centre de ingrijire erau in permanenta arhipline, iar Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoane cu Handicap Gorj, care tria dosarele, era mereu asaltat de cereri pentru internare. Suma pe care trebuie sa o plateasca aceia care vor sa stea la azil s-a majorat prin hotarire de guvern, ajungind 1.750.000 de lei, bani pe care cei mai multi dintre batrini nu mai au de unde sa-i dea.

Diferenta trebuie achitata de catre sustinatorii legali, in cazul in care acestia exista si au de unde sa plateasca. Pentru cazurile considerate sociale, contributia o plateste statul, daca ancheta efectuata dovedeste ca nu exista alta modalitate de plata.

La Azilul din Dobrita, doar doi batrini isi pot plati contributia

In Centrul de ingrijire de la Dobrita traiesc 60 de batrini. Inainte de majorarea contributiei, jumatate dintre acestia reuseau sa-si achite integral din pensii cheltuielile de cazare si masa. Acum, doar doi dintre cei internati au de unde sa plateasca 1.750.000 de lei. Jumatate dintre asistati sint intretinuti in totalitate de stat, iar pentru ceilalti, sustinatorii trebuie sa achite diferenta. Unii dintre acestia au considerat insa ca a-i tine pe batrini in azil nu mai este rentabil, astfel incit imediat dupa majorarea contributiei s-au inregistrat si primele cereri de retragere. „Au fost citeva cazuri in care oamenii au considerat ca la banii pe care trebuie sa-i plateasca mai bine stau acasa“, a spus directorul Constantin Petcoiu. Din cei 125 de batrini internati in Centrul de ingrijire de la Suseni, doar 16 mai reusesc sa-si acopere in totalitate cheltuielile. Pentru 14 dintre ei este nevoie de contributia rudelor, iar doi sint ingrijiti de catre stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS