12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrin Sanatoriul Dobrita bintuie foamea

Prin Sanatoriul Dobrita bintuie foamea

• Ratia alimentara care se mai poate asigura a ajuns aproape la jumatate fata de cea necesara • Conducerea unitatii spune ca nu are bani nici pentru salariile pe luna octombrie

Sanatoriul „Tudor Vladimirescu“ de la Dobrita se afla in impas financiar din cauza numarului mare de bolnavi care au trecut in acest an prin spital. Bugetul alocat la inceputul anului a fost calculat pentru 1.734 de bolnavi, dar cu trei luni inainte de sfirsitul lui 2002, prin sanatoriu trecusera deja 2.190 de bolnavi, cu mult peste asteptari. Unitatea sanitara de la Dobrita a primit in acest an 19 miliarde de lei, cu trei miliarde mai putin fata de anul precedent. In aceste conditii, conducerea spune ca mai are doar 800 de milioane de lei, bani care nu ajung nici pentru salariile angajatilor pe luna octombrie. La toate acestea se adauga datoriile la furnizorii de alimente si servicii.

In ultimii trei ani, numarul cazurilor de TBC a crescut de 100 de ori

Conducerea sanatoriului spune ca problemele financiare au aparut ca urmare a modului in care a fost calculat bugetul pentru acest an. „Am fost defavorizati de faptul ca banii au fost impartiti tinindu-se cont de o medie a cazurilor de TBC din ultimii cinci ani . In judetul Gorj insa, anul acesta, numarul bolnavilor de TBC a fost de 100 de ori mai mare fata de cel de acum trei ani. Din aceasta cauza, banii s-au terminat foarte repede. Cea mai mare problema o avem la asigurarea alimentelor. Ratia alimentara atinge cu greu 40.000 de lei pentru un bolnav, in conditiile in care ar trebui sa fie de 64.000 de lei. Incercam sa incropim un meniu cit de cit corespunzator, iar celor carora regimul o impune sa le asiguram carne zilnic“, a spus directoarea Maria Bracaci. Cea mai mare parte a hranei este luata pe datorie, iar furnizorii solicita achitarea banilor.

Sanatoriul este amenintat cu sistarea alimentarii cu gaze

Sanatoriul mai are facturi restante la DISTRIGAZ, care a amenintat cu sistarea furnizarii gazelor in repetate rinduri. „Am intrat in iarna cu datorii de 200 de milioane de lei. Am avut si mai mult, ne-au amenintat cu debransarea si am mai achitat din bani. Acum chiar nu mai avem de unde sa platim. La curent am reusit sa aranjam o compensare. Medicamentele ne sint asigurate printr-un program national si, anticipind situatia, am reusit sa facem mici rezerve, cit sa nu raminem in pana“, a spus conducerea sanatoriului. Singura speranta pentru bolnavii si cadrele medicale de la Dobrita a ramas rectificarea de buget de la mijlocul lunii octombrie, care sa mai aduca niste fonduri.„Nu stim citi bani vom primi si nici cind“, a precizat medicul Maria Bracaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS