13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDedicatii pentru politicieni

Dedicatii pentru politicieni

Dupa Revolutie, politicienii romani s-au regasit nu numai pe prima pagina a ziarelor, ci si in versurile cintecelor la moda. Fara a deveni ode, ca pe vremuri, melodiile oamenilor politici au avut viata, atita vreme cit personajul lor a continuat sa aiba succes.

Petre Roman este primul politician de dupa ’89 caruia i s-a dedicat o melodie. Ea se numeste „Cintec de jale“ si ii apartine lui Alexandru Andries. „Prietena mea m-a uitat de tot/ Se pare c-o doare de mine-n cot / Ce sa spun/ Ma simt cam asa, nitel, cam nu stiu cum…/ Si asta de cind l-a vazut pe ecran pe noul ministru Roman, exact/ Petre Roman…/I-am spus ca stiu ca e casatorit/ Ca are o nevasta frumoasa/ Copii si casa/ Si-o fire nervoasa/ Da’ prietena mea e lipita de ecran/ Roman, Petre Roman…/Ochii ei primesc doar semnale Secam /Roman, Petre Roman…“

Al doilea politician in voga imediat dupa Revolutie a fost Gelu Voican Voiculescu. Acelasi Andries l-a imortalizat in versuri cu cintec. „Are si cizme, are si barba/ Are si mister astral/ Dar de la o vreme incoace, intruna e /Ocupat in ultimul hal/ Asa ca degeaba imi place Gelu foarte mult/ Foarte mult/ Imi place Gelu, imi place Gelu!“

Presedintele Ion Iliescu a devenit un personaj in cintecele „golanilor“ din Piata Universitatii, dupa ce a lansat celebra replica „Mai animalule“. Cam asa si-a imaginat Cristian Paturca dialogul dintre Iliescu si un golan din Piata Universitatii: „Sa stii, mai animalule, ca ma privatizez/ Si tot la Cotroceni sa stii c-am sa lucrez/ Iar cei ce tin cu Cheia, de-acum s-o lase moarta/ De n-am sa fiu ales, imi fac butic la poarta“.

Presedintele de onoare al UDMR, pastorul Laszlo Tokes, a ajuns in folclorul popular prin vocea lautarului Angheluta. „Nu mai sintem comunisti, traiasca guvernul,/ Azi sintem capitalisti, ne-asteapta infernul./ Gratie lui Laszlo – popa, preot credincios,/ Ne-a bagat in Europa pe usa din dos“.

Toata floarea politichiei de la inceputul anilor ’90 – Nicolae Vacaroiu, Gheorghe Funar, Ion Solcanu, Razvan Theodorescu, Antonie Iorgovan, Virgil Magureanu, Octav Cozminca, Viorel Hrebenciuc – a aparut in cintecul lui Vali Sterian: „Mai Vacaroilor, mai Funarilor, mai Solcanilor, mai Razvanilor, mai Iorgovanilor, mai Magurenilor, mai Cozmincilor, mai Hrebenciucilor, mai alesilor, mai emanatilor, noi va suportam./ Dar vorba batrinului cronicar Neculce: Pina cind tovarasi si de ce?“

Fostului presedinte Emil Constantinescu si ex-premierului Victor Ciorbea, lautarul Angheluta le-a facut o melodie cintata la vremea respectiva la mai toate nuntile. „Conventia Democrata/ Ne-a adus ura si cearta/ Ne-a adus un om cuminte/ Pe Emil ca presedinte/ Ne-a adus pe Victoras/ Prim- ministru pupa-l-as/ Si-un program de guvernare/ De l-a ‘nteles tata mare/ Ne omoara boala grea/ SIDA si politica“.

Traian Basescu este personajul care a ocupat primele pagini ale ziarelor in perioada urmatoare. Trupa Taxi i-a dedicat doua melodii. Prima dintre ele este din perioada cind a fost ministrul transporturilor si este „cladita“ pe celebrele vorbe „Aici sint banii dumneavoastra“. „La un moment dat, pe marginea soselei scria / Toti banii nostri sint aicea in asfalt/ Acum m-am prins de ce n-are banca lichiditati/ Pai cum sa fie, daca astia ne-au bagat toti banii in pamint.“

Senatorul PSD Trita Fanita s-a suparat foarte tare cind baietii de la Ca$$a Loco l-au pomenit in cintecul lor „Vind fin“: „Hai mai lelita/ Ti-am luat o rochita/ E Trita Fanita dupa capita./ 2-10, 2-10 proba, proba,/ Finul se usca mai bine pe soba“.

Ultimii cintati sint chiar rapsozii PRM -ului, Ion Dolanescu si Irina Loghin. Ei si-au dedicat reciproc strofe in cintecul „Luati paharul“: „Fara un cintec, un chef nu se poate/ Si Dolanescu le stie pe toate/ Citi ani el are, nu-i mult, nici putin,/ Si el isi stinge necazul in vin,/ Ii place viata si vinul cel bun/ Caci Dolanescu e si el roman“. „De sanatate ii plinge inima cind cinta de dor si jale Irina./ Au biciuit-o cu vorbe dusmanii,/ Au urmarit-o intr-una si anii/ Chiar daca-i floare de colt pe o stinca/ Irina Loghin e totusi romanca“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS