6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Batrinete furata

O viata chinuita intre patru ziduri crapate

Pentru cei mai multi dintre batrini, iesirea la pensie nu este deloc un motiv de bucurie, ba, mai mult, este momentul in care incep necazurile. Pentru una dintre batrinele din satul Urechesti, comuna Dragutesti – Gorj, orice strop de speranta si orice clipa de liniste s-au spulberat o data cu primul fir alb de par care i-a aparut si care i-a adus aminte ca este timpul sa se retraga si sa stea alaturi de cei pe care i-a crescut. Acest lucru nu a fost posibil insa, din cauza certurilor permanente pe care le-a avut cu una dintre fetele sale.

Intimplari nefericite, care uneori au frizat tragicomicul, au marcat existenta din ultimii ani a Mariei Chera, de 65 de ani. Macinata de boala si cu sufletul atins de durerea unei batrineti nemingiiate, femeia traieste din citeva amintiri poleite de lacrimi.

Cindva a fost independenta, a avut o familie, alaturi de care a fost citeodata fericita. Acum, orice sentimente i-au murit, raminind poate numai o ura tulbure si citeva imagini ale cosmarului pe care l-a trait intr-o noapte.

Nu exista satean in Urechesti care sa nu o cunoasca pe Maria Chera si pataniile prin care aceasta a trecut. Cind incerci sa discuti cu ea, batrina abia daca reuseste sa ingaime cite ceva, spunind totusi celui care incearca sa o asculte ca ea este femeia necajita si cu siguranta ca ea este cea de care am auzit si pe care o cautam.

Trupul firav, macinat de necazuri si de timp, se aseamana mai mult cu cel al unui copil. Alimentatia femeii este bazata pe citeva coji de piine si apa. De casa in care locuieste, nu sint prea multe de spus, pentru ca unui om obisnuit i-ar fi cu siguranta teama sa intre in cele doua camere in care isi tiraste batrina zilele. Ferestrele sint subrezite si putrede, iar birnele care compun acoperisul au cedat de mult si doar citiva stilpi mai sustin putina tigla ramasa in urma zapezilor care s-au topit prin acoperis si s-au prelins pe peretii parca in permanenta umezi. Iar acest lucru a afectat serios sanatatea femeii, insa nu atit de mult precum terifianta intimplare prin care a trecut acum un an si care a marcat-o pentru tot restul vietii. Intr-o noapte, unul dintre flacaii mai vinjosi din sat a vrut sa o violeze pe batrina.

Femeia nu poate sa primeasca ajutor social

Cel care a incercat sa o violeze pe Maria Chera intrase in casa cu gindul ca va da peste fiica batrinei, care locuieste cu aceasta. Nenorocirea s-a intimplat, iar femeia cu greu si-a mai putut reveni. Acest lucru se poate observa chiar din modul greoi in care se exprima.

In prezent, Maria Chera nu are nici un ajutor, iar pensia pe care o primeste ca fosta angajata a Santierului 4 din Tirgu Jiu este cheltuita de fiica sa. In curte are patru-cinci gaini pe care se gindeste sa le taie, pentru ca la iarna nu stie daca va avea ce sa le dea de mincare. Si pentru ca stie ca nimeni nu o va ajuta cu lemne, batrina a incercat sa se puna la adapost inca de pe acum. In schimbul lemnelor pentru la iarna, aceasta i-a permis unui vecin mai instarit sa isi deschida un chiosc de piine pe un teren care ii apartine si pe care oricum nu il mai putea munci. Barbatul a promis ca ii va aduce lemnele necesare si o va mai ajuta si cu mincare.

Primarul din Dragutesti, Gheorghe Butan, a spus ca, avind in vedere conditiile grele in care locuieste femeia, a incercat sa ii acorde acesteia un ajutor social. „Am facut ancheta sociala cu gindul sa o ajutam. Are insa pamint. Este un caz mai dificil, dar nu o putem lasa sa moara sub ochii nostri“, a precizat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS