10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Teiul salvator

„Scoala din Deal“ – cum ii zic oamenii – a fost construita in Sadova in anul 1887. Avind doar clasele I-IV, institutia a functionat peste 100 de ani, in ciuda tuturor neajunsurilor la vremuri de restriste. Peste ea au trecut ani si zeci de generatii de invatacei.

In 2002, se pare ca firul s-a intrerupt. Din ce cauza? Nu pentru ca nu ar mai avea elevi sau profesori ori bani. Ci doar pentru ca a fost la un pas sa zboare – la propriu. Asa cum declara viceprimarul Ion Paun, in luna iunie a acestui an, o vijelie naprasnica a ingrozit toata suflarea satului. Multe gospodarii au suferit pierderi, dar dintre toate, scoala a fost cea mai nenorocita. Vintul i-a zburat acoperisul.

„Daca nu era norocul cu ea, zbura cu tot cu caramizi“. Salvator a fost teiul batrin de linga cladire, uscat pe jumatate, dar la fel de vechi ca si scoala. Coroana lui bogata a fost aceea care a oprit mai mult de jumatate din tabla de pe acoperis sa nu o ia razna prin curtile vecinilor.

Desi eroismul l-a costat scump – crengile i-au fost retezate – batrinul copac a supravietuit. „Nu se stie insa pentru cit timp“, spune tot Ion Paun. „Radacinile lui s-au intins foarte mult si afecteaza constructia. Va trebui taiat“.

Deocamdata, copacul supravietuieste. Iar scoala a intrat in renovare, cu milioanele … putine alocate de la prefectura. Pina va putea fi data in folosinta, Scoala de la Sadova va functiona in cladirea Scolii din Damian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS