8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea Manastirii Sadova

Povestea Manastirii Sadova

• La Sadova se afla cea mai veche manastire din aceasta zona • Pentru refacerea ei, Razvan Theodorescu a promis cinci miliarde de lei • La manastire este o icoana facatoare de minuni • Staretul Policarp Sidor este convins ca nu se apropie sfirsitul lumii

Cea mai veche manastire din sudul Olteniei, Sadova, va primi de la Ministerul Culturii si Cultelor patru miliarde de lei. Lacasul a fost construit in 1520 de Barbu Craiovescu, stramosul lui Matei Basarab.

Legenda spune ca, atunci cind acesta din urma a fost invins de turci la Bechet, a venit la manastire, s-a rugat la icoana facatoare de minuni care il reprezinta pe Sfintul Nicolae, iar apoi i-a biruit. Matei Basarab a intarit cu piatra biserica, a inconjurat-o cu santuri cu apa si a construit un pod cu scripeti care se ridica noaptea.

Miliarde pentru refacerea manastirii

Din pacate, nimic din toate acestea nu se mai pastreaza in prezent, iar stilul autentic a fost si el afectat de stilul coroanei, care a executat lucrari in 1902 si a afectat arhitectura originala.

Chiar daca Razvan Theodorescu, ministrul culturii si cultelor, a promis intr-o vizita pe care a efectuat-o in urma cu o luna ca va aloca o suma considerabila pentru refacerea manastirii, specialistii nu s-au hotarit inca daca este mai bine sa aduca biserica in forma ei initiala sau sa pastreze stilul impus la inceputul secolului XX. Staretul manastirii, Policarp Sidor, este de parere ca lucrarea cea mai costisitoare este restaurarea picturii.

Tiganii din Sadova au fost robi pe domeniile manastirii

In manastire mai exista in prezent sapte persoane, dar cu ani in urma existau aici 400 de calugari si peste o mie de tigani robi care munceau pe intinsele domenii ale manastirii. Acum, cele zece hectare de teren arabil pe care le mai detine manastirea sint muncite de particulari, cu care impart jumatate din recolta. Staretul spune ca domnitorul A. I. Cuza a inzestrat manastirea cu plantatii de vita-de-vie, pomi fructiferi si paduri, dar toate acestea au fost luate de regalitate, iar actele nu se mai pastreaza.

Staretul Policarp este convins ca nu se apropie sfirsitul lumii

Anunturile din ultima perioada ca Pamintul va fi devastat de cutremure, inundatii sau asteroizi uriasi l-au lasat indiferent pe staretul Manastirii Sadova:

„Sfinta Carte spune ca in vremurile de apoi se vor inmulti faradelegile, razboaiele si cutremurele. Dar nimeni nu stie ce intensitate vor avea acestea. Sfinta Liturghie spune ca spre sfirsitul-sfirsitului, antichristul va propavadui pe Pamint trei ani, iar in vremea aceea nu vor mai exista biserici si preoti. Eu l-am cunoscut pe parintele Arsenie la Caldarusanu si l-am spovedit, dar cred ca atunci cind a facut afirmatii de acest gen la posturi de televiziune si ziare si-a asumat o mare raspundere, dar nu pot sa fiu de acord cu el. Asa ziceau oamenii si in timpul celor doua razboaie mondiale.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS