20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Flash

Padurea este in litigiu

Primaria Sadova mai are de eliberat aproximativ 50 de titluri de proprietate, din 2250, pentru terenul arabil. Lucica Cojocaru, inginerul agronom al comunei, a spus ca la aceste titluri s-a intirziat eliberarea lor pentru ca exista neclaritati: „La aceste citeva terenuri sint suprapuneri de parcele si mai trebuie facute verificari, dar in scurt timp vom termina de eliberat toate titlurile.” O problema mai deosebita este eliberarea titlurilor de proprietate pe suprafata padurii de 388 de hectare: „Pentru padure avem de eliberat 684 de titluri de proprietate, dar sint in litigiu. Au mai fost probleme cu tiganii care taiau lemne din padure, dar speram sa rezolvam si aceasta problema”, a spus primarul comunei, Vasile Jianu.

Numarul saracilor din Sadova este putin mai mic decit al celor din Craiova

Legea 416, privind venitul minim garantat, se aplica la peste 800 de persoane din comuna Sadova. Primarul Vasile Jianu spune ca din cauza numarului mare de dosare in plata, banii sint insuficienti: „Am dat 86 la suta din suma cuvenita pentru fiecare beneficiar al ajutorului social, ca sa dam la toata lumea. Avem 1214 dosare, din care in plata sint 836, adica mai putin cu circa 200 decit in Craiova.” Saracii comunei muncesc in folosul comunitatii cinci zile pe luna pentru banii primiti, iar in cazul in care acestia refuza nu mai primesc ajutorul social.

Romii nu mai beau si nu mai fura

In satul Sadova sint trei biserici, iar alta este in constructie, dar nici una nu este ortodoxa. Cei mai multi enoriasi sint romi, iar primarul Vasile Jianu spune ca, de cind s-au pocait, tiganii nu mai fura si nici nu mai beau: „S-au pocait ca primesc ajutoare din Belgia, Olanda si Germania si pentru asta nu mai fura, nu mai bea, nu mai fac scandaluri… Si e bine. Un barbat care era betivanul satului acum s-a pocait si nu mai pune gura pe bautura. Si cafea bea pe ascuns, sa nu-l vada fratii lui si sa-l spuna.” Staretul de la Manastirea Sadova nu este insa de acord cu ei: „Ei neaga ce avem noi mai valoros: crucea, preotia, icoanele etc. Dar Biserica Ortodoxa nu are voie sa faca un fel de Puritanism.” Dar primarul este multumit ca in comuna este liniste, iar staretul manastirii asteapta „oile ratacite.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS