27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFata ingrijita a scolilor doljene cu miliarde se intretine

Fata ingrijita a scolilor doljene cu miliarde se intretine

In fiecare vara, unitatile de invatamint intra in renovare pentru a pasi in noul an scolar cu o fata noua, imaculata, reparata si igienizata. Unele reusesc sa se transforme intr-un singur sezon si sa devina scoli model din niste cocioabe paraginite gata oricind sa se prabuseasca in spinarea elevilor. In altele insa, nu se executa decit o spoiala de mintuiala si se mai zareste o matura ce ridica praful de pe dusumele. Asta in functie de cine, cum si ce fonduri primeste.

Scolile mai norocoase s-au pricopsit cu fonduri de la Banca Mondiala, bani grei, cu care multe dintre unitatile respective au putut sa-si schimbe radical imaginea. Asta daca banii primiti pentru lucrari au fost gospodariti cum se cuvine, iar firmele implicate si-au facut datoria respectind clauzele contractuale.

Unde sint banii de la Banca Mondiala

Directorii institutiilor de invatamint nu prea stiu insa multe lucruri despre investitiile cu pricina, sumele puse in joc trecindu-le vag pe la urechi, iar firmele executante au ramas „anonime“ pentru directori in conditiile in care si-au facut datoria. Si asta pentru ca mecanismul repartizarii fondurilor, organizarii licitatiilor si receptionarii lucrarilor a fost urmarit de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Asta in cazul fondurilor primite de la Banca Mondiala.

O astfel de institutie scolara care a beneficiat de fonduri Phare este Scoala nr. 25 din cartierul Facai din Craiova. Dumitru Zuica, directorul institutiei, spune ca nu stie exact suma investita in renovarea scolii pe care o conduce deoarece nu a fost implicat direct nici in repartizarea fondurilor, nici in licitatie:

„Am facut parte din comisia de receptie, dar licitatia s-a facut prin inspectorat. Noi am fost multumiti ca lucrarea s-a facut si ca acum scoala noastra arata foarte bine. Cel mai mult ne bucura faptul ca s-a putut realiza un grup scolar in incinta scolii. Stiu firma care a executat lucrarea, dar nu stiu exact suma alocata“!

Rezultatele sint insa bune, institutia pasind in noul an scolar cu fruntea sus.

Intr-o situatie asemanatoare se gaseste si Scoala nr.18 „Sfintu Dumitru“, al carei aspect a fost schimbat aproape in intregime. Eugenia Manoiu, directoarea institutiei, spune ca nu cunoaste firma care a contractat lucrarea, dar poate spune cu mina pe inima ca a facut treaba buna:

„Eu am venit in functie cind s-a facut receptia lucrarii. Nu stiu firma care a efectuat reparatiile, dar pot sa spun ca scoala arata bine. S-au facut lucrari de consolidare, s-au marit clasele, s-au facut grupurile sanitare, s-a reparat acoperisul in intregime si acum avem si o centrala termica proprie. Stiu ca intreaga lucrare a costat aproximativ patru miliarde de lei, dar nu cunosc suma exacta“.

Singurul care stie citi bani a alocat Banca Mondiala pentru renovarea scolilor doljene pare a fi Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, prin mina caruia au trecut fondurile si cel care a organizat licitatiile. Aristidie Gheorghiu, directorul administrativ al ISJ Dolj, spune ca nu poate sa spuna ce fonduri s-au alocat pentru reparatia scolilor cu fonduri Phare, nu pentru ca n-ar fi in posesia unor astfel de informatii, dar:

„Trebuie sa faceti o adresa oficiala catre inspectorat si pe baza acesteia noi va vom raspunde. Deocamdata nu stim sa existe probleme in teritoriu nici cu licitatiile, nici cu receptiile acolo unde s-au facut, pentru ca mai exista scoli la care se lucreaza“.

Fara reclamatii pe bani de la buget

Alte scoli mai ghinioniste nu au beneficiat decit de bani alocati prin consiliul local, sume in general modeste care nu le-au ajuns pentru foarte multe lucruri.

Si aici firmele alese pentru efectuarea lucrarilor nu au fost alese in functie de simpatiile directorilor de scoli, ci conform unei licitatii organizate de catre finantator. In unele zone in care s-au mai gasit si ceva fonduri extrabugetare, in functie de priceperea gospodareasca a conducerii s-a efectuat mai mult decit o varuiala. Dar nu in toate institutiile a fost posibil acest lucru. Cu toate ca banii nu i-au multumit pe directorii de scoli, nimeni nu s-a plins pina acum ca fondurile nu au fost suficiente, ca lucrarile efectuate nu au corespuns clauzelor contractuale sau ca salariatii mai mult stau decit muncesc. Sau cel putin asa sustine finantatorul, in speta autoritatile locale.

Sabina Dumitru, sef serviciu investitii din cadrul Primariei Craiova, spune ca nu s-a consemnat nici o reclamatie, nici impotriva firmelor angajate in efectuarea lucrarilor, nici impotriva modului in care s-a lucrat:

„Firmele impotriva carora am primit reclamatii anul trecut nu au mai intrat anul acesta in licitatii. Deocamdata nu s-a inregistrat nici o plingere, dar la multe institutii nu s-au definitivat lucrarile si nici nu s-au efectuat receptiile“.

Cit de bine vor intra unitatile de invatamint doljene in noul an scolar vor vedea elevii in prima zi de scoala. Cum s-au cheltuit banii se va vedea tot atunci. Atunci, cind toate fondurile au fost deja epuizate. Si de ce sume vorbim? Sute de miliarde, bani publici, banii tuturor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS