16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTheodor Stolojan este noul presedinte al PNL

Theodor Stolojan este noul presedinte al PNL

Theodor Stolojan a fost ales simbata in functia de presedinte al PNL, cu 944 de voturi „pentru“, din totalul celor aproape 1.200 de delegati prezenti la Congresul extraordinar. Contracandidatul sau, Ludovic Orban, a primit numai 193 de voturi. Votul a fost secret, pe buletine, inregistrindu-se 1.137 de voturi valabil exprimate, dintre care zece au fost nule.

Liberalii l-au votat disciplinati si plictisiti pe Theodor Stolojan

Congresul extraordinar al PNL a venit si a trecut fara sa aduca vreo noutate fata de ceea ce prevazusera toti liberalii ca se va intimpla la acest eveniment. Pus la cale cu mai mult timp in urma, pe fondul crizei din PNL, congresul

s-a desfasurat intr-o atmosfera mai degraba anosta, mai ales ca majoritatea celor aproape 1.200 de delegati cunosteau deznodamintul cu mult inainte sa intre in sala „Alexandru Ioan Cuza“ din Palatul Parlamentului, locul de desfasurare a evenimentului.

Inscaunarea lui Theodor Stolojan si a echipei propuse de el, fara nici un fel de concesii facute radicalilor din partid, a fost cel mai important rezultat al celor doua zile in care liberalii din toata tara s-au intilnit pentru a revolutiona partidul. De altfel, nimeni nu-si facea sperante, nici macar Dinu Patriciu sau Ludovic Orban, ca radicalii vor putea sa treaca vreunul dintre amendamentele propuse de ei la modificarea statutului.

Din aceasta perspectiva, poate ca cea mai plastica descriere a noii situatii din PNL a facut-o Dinu Zamfirescu, care a spus ca „atunci cind vine avalansa, nu te poti pune contra“, referindu-se, desigur, la imposibilitatea gruparii Patriciu de a se impotrivi curentului de opinie pro-Stolojan.

Numarul mare de persoane venite la congres le-a dat de furca SPP-istilor de la intrarea in Palatul Parlamentului, ei fiind nevoiti sa confiste de la unii liberali cutitele si bricegele pe care le aveau asupra lor in momentul trecerii prin filtrul antimetal. Armele albe au fost recuperate, bineinteles, la iesirea din cladire.

Deschiderea congresului i-a apartinut fostului presedinte liberal Valeriu Stoica, prin prezentarea unui raport al activitatii sale in fruntea PNL. Discursul a fost ulterior criticat de multi delegati. Primele dezbateri au aratat ca in partid exista inca oameni grupati in tabere, chiar daca cei mai multi neaga acest lucru. S-a schimbat insa si raportul de forte, intrucit acum sint mult mai multi liberali grupati in jurul noului presedinte, motiv pentru care radicalii au spus chiar ca, deocamdata, „se retrag in munti“.

Tot in prima zi de congres, Stoica a facut uz, pentru ultima oara, de prerogativele de lider, in momentul votarii procedurii de adoptare a statutului. Pentru a-si etala inca o data abilitatile de politician, in fata adversarilor sai din gruparea Patriciu, Stoica le-a dat acestora o ultima „palma“, incurcindu-le planurile cu privire la statut.

Dupa ce mai multi delegati au adus diverse amendamente. Stoica, in calitate de presedinte de sedinta, a intrebat cine este de acord cu votarea in bloc a tuturor modificarilor la statut facute de Stolojan si adoptate deja de Delegatia Reprezentantilor Nationali.

In acel moment, radicalii au sarit, „ca arsi“, acuzindu-l pe Stoica de manipularea congresului si de practici comuniste. Dinu Zamfirescu s-a ridicat, de la jumatatea salii si a strigat „Rusine!“, iar Patriciu, astezat la masa prezidiului, aproape de Stoica, l-a invinuit pe acesta din urma ca incalca regulamentele de vot. Atit Patriciu, cit si Zamfirescu, Boureanu, Orban si alti radicali au cerut insistent votarea pe rind a fiecaruia dintre amendamentele la statut, invinuindu-l pe Stoica de faptul ca a omis intentionat sa propuna delegatilor acest lucru.

Profitind si de faptul ca delegatii stateau deja de citeva ore bune in sala si asteptau pauza de masa, presedintele de sedinta i-a intrebat daca sint de acord cu ce-au propus radicalii sau daca vor sa dea un singur vot pe intregul statut. Temindu-se de consecintele unui vot deschis in favoarea radicalilor, delegatii au respins, aproape in bloc, ideea votului anevoios, pe amendamente, ajutindu-l astfel pe Stoica sa obtina o ultima victorie in fata celor care l-au determinat sa renunte la jiltul Bratienilor.

Dupa adoptarea statutului, Stoica le-a cerut delegatilor sa fie de acord ca, dupa pauza, la masa prezidiului sa nu mai ia loc membrii fostului Birou Permanent Central, ci trei reprezentanti ai Senatului PNL, care sa conduca sedinta pina la alegerea noului presedinte. Acestea au fost ultimele lui cuvinte, in calitate de presedinte al PNL, parasind apoi fotoliul de lider al partidului, nu inainte insa de a se asigura ca au coborit de pe podium si Dinu Patriciu, Crin Antonescu, Calin Popescu Tariceanu, Dan Radu Rusanu si Cristian Boureanu.

Prezentarea programelor politice ale celor doi candidati a fost ultimul moment al congresului in care delegatii au fost prezenti in sala de sedinta. Orban si-a prezentant succint ideile si obiectivele, iar Stolojan a prezentat, timp de o ora si jumatate, detalii ale programului sau, zabovind asupra fiecarui paragraf.

Ulterior, a explicat ca era una din putinele ocazii in care vorbea in fata atitor liberali si de aceea a insistat asupra documentului. Noul presedinte de sedinta, Mircea Ionescu Quintus, le-a cerut apoi delegatilor sa renunte la dezbaterile pe marginea programelor celor doi, pe motiv ca ii va prinde miezul noptii la Palatul Parlamentului. In zadar a incercat Radu F. Alexandru sa convinga sala ca nu se poate alege un presedinte fara exprimarea opiniei celor care voteaza. Argumentul lui Quintus a fost mai puternic, iar solicitarile lui Radu F. Alexandru au fost boicotate prin aplauze prelungite.

A urmat votul si numararea buletinelor, care s-a prelungit pina dupa ora 22.00, asa incit in momentul anuntarii noului presedinte al PNL – Theodor Stolojan, in sala mai erau doar ziaristii si membrii comisiei de votare. Delegatii plecasera de mult, ei parasind cladirea pe masura ce terminau cu votarea. A doua zi a congresului nu a mai prilejuit nici un moment tensionat, ci doar derularea procedurilor de votare a membrilor Delegatiei Reprezentantilor Nationali, Comisiei de cenzori si ai Curtii de arbitraj.

In acest timp, Stolojan se fotografia de zor in fata unor scari din Palatul Parlamentului, cu membrii fiecarei filiale reprezentate la congres. Ca si simbata, membrii diverselor filiale au plecat imediat dupa ce au votat, iar in jurul orei 14.00, sala in care s-a desfasurat congresul era deja goala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS