16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt sculpturi au intrat in patrimoniul municipiului Tirgu Jiu

Opt sculpturi au intrat in patrimoniul municipiului Tirgu Jiu

Cea de-a doua editie a Taberei Internationale de Sculptura „Brancusiana“,

s-a incheiat ieri la Tirgu Jiu. Tabara a fost deschisa oficial in acest an de ministrul Razvan Theodorescu. Cele opt sculpturi care au intrat in patrimoniul orasului au fost donate consiliului local de artistii participanti la tabara. Acestea se adauga celor 12 opere de arta care au ramas orasului dupa editia de anul trecut. Unul dintre invitati a fost artistul japonez Sakai Tatsumi, care a spus ca l-au impresionat in mod deosebit padurile Gorjului si a fost surprins de clima umeda din aceasta perioada, la care nu se astepta.

„A fost mai bine asa pentru ca nu s-a lipit de piele praful rezultat in urma lucrarilor“, a precizat artistul din Japonia, care cu politete a spus ca nu-si aminteste de nici un lucru care sa-i fi displacut pe perioada cit a stat la Tirgu Jiu. Sculptorii si-au ales singuri locurile din oras unde au fost amplasate lucrarile, care in ziua de inchidere a taberei au fost trecute in revista si fiecare artist a explicat semnificatia creatiei sale. Unul dintre participanti, sculptorul Alexandru Nancu, a tinut sa-si „boteze“ opera cu putin vin rosu, asa cum obisnuieste cu fiecare lucrare a sa.

La manifestarile de incheiere a luat parte si Ioan Zbirciu, vicepresedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, care a catalogat tabara de sculptura ca fiind una dintre cele mai importante manifestari de cultura din Romania din ultima jumatate de secol. O comisie speciala va estima valoarea lucrarilor ramase in patrimoniul municipiului Tirgu Jiu. Pentru editiile viitoare s-a vehiculat ideea ca tabara sa fie organizata si in alte localitati ale judetului, printre care si Hobita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS