5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeul de Arta din Calafat va gazdui conferinte internationale

Muzeul de Arta din Calafat va gazdui conferinte internationale

Ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, a fost prezent ieri in orasul Calafat, pentru a se informa despre stadiul lucrarilor de restaurare a Palatului Marincu, actualul Muzeu de Arta al municipiului.

Cladirea dateaza de la inceputul secolului XX si a fost donata municipalitatii de primarul de atunci al Calafatului. Dupa vizita pe care a efectuat-o in Oltenia, in perioada 19-22 iulie, ministrul culturii a trimis o comisie de experti, hotarind includerea Palatului Marincu pe lista monumentelor istorice si de patrimoniu cultural national, alocind de la bugetul statului 1,5 miliarde de lei pentru refacerea lui. La aceasta suma se adauga efortul financiar al municipalitatii locale, in valoare de circa un miliard de lei.

La… Calafat, birjar!

Directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj, Dan Lupescu, a precizat: „Palatul Marincu ar putea fi prima cladire monument din Dolj care ar figura pe lista celor aflate in circuitul turistic UNESCO. Lucrarile pentru restaurare au fost deja incepute. Se efectueaza refacerea picturii, care este cea originala, in foita de aur. Ne-am dat seama repede ca inlocuirea ei cu foita de bronz ar fi un kitch, asa ca am renuntat, am mai strins niste bani si o vom reface cu acelasi tip de material. Este o minune ca actualul muzeu s-a conservat atit de bine. Exista oglinzile venetiene originale, sali in stil baroc si maur, si chiar geamurile din cristal. In curtea muzeului se afla o sera de flori, datind din aceeasi perioada, precum si un grajd cu doua trasuri de epoca. Primaria din Calafat intentioneaza sa le reconditioneze, sa cumpere cai, si sa le puna in circuit“.

La refacerea cladirii Muzeului de Arta din Calafat vor participa si elevii liceului de profil din localitate. Autoritatile doljene au inceput demersurile ca in primavara anului viitor aici sa se organizeze prima conferinta internationala a oraselor riverane Dunarii. Doljul se afla pe locul patru in tara in ceea ce priveste lista monumentelor de arhitectura, cu 616 obicective din cele peste 17.000 existente. 31 de monumente din Romania au fost incluse deja pe lista UNESCO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS