21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuncim cu drag si spor, pentru-al nostru viitor

Muncim cu drag si spor, pentru-al nostru viitor

Pentru unii, drepturile copiilor sint doar un moft. Pentru altii, aceste drepturi reprezinta ingradiri ale autoritatii lor de parinti, in speta ale dreptului de viata si de moarte asupra progeniturilor. „Eu l-am facut, eu il omor“ reprezinta principiul de capatii in educatia copiilor pentru acest gen de… oameni.

Fiecare persoana percepe in mod diferit calitatea de parinte si drepturile copilului. In functie de interes, de educatie si de… vocatie, aceste drepturi se respecta mai mult sau mai putin. Pentru cei mai saraci dintre noi, care in fiecare seara adorm cu grija zilei de miine si care au probleme in a oferi chiar si mult prea banala bucata de piine copiilor, articolul de lege care pedepseste folosirea minorilor la activitati lucrative nu este nici macar cunoscut, daca de respectat nu poate fi vorba. De munca sa fie, ca toata lumea munceste, de la cel mai mic la cel mai mare!

Legislatia in vigoare prevede ca minorii, in general, nu pot fi folositi in activitati cu scopuri lucrative, cu exceptia copiilor care au peste 15 ani si care pot derula astfel de actiuni cu acordul parintilor. Desi un principiu de drept care nu-i absolva de vina pe contravenienti este ca nimeni nu poate invoca necunoasterea legii, pe zi ce trece, si mai ales in perioada vacantelor, creste numarul copiilor care incearca sa faca un ban de buzunar sau chiar de o piine. Fie ca spala parbrize, de cele mai multe ori fara sa mai apuce sa ia vreun leu pentru ca se schimba prea repede culoarea semaforului, fie ca vind covrigi, lubenite sau cartofi, tot incalcare a legii se numeste.

„Astazi facem bani de-o piine…“

Cu sau fara voie, multi parinti se vad obligati sa-si puna copiii la munca, daca li se ofera aceasta „sansa“. „E greu pentru noi sa gasim de lucru! Asa ca, daca sint mai norocosi copiii, ne bucuram cind cineva ii pune la treaba chiar si pentru 10.000 de lei!“, a spus o femeie care a gasit un „ciubuc“ pentru o zi in piata din Craiovita.

„Astazi facem bani de-o piine, dar miine… Fiu-meu al mare ajuta pe cineva sa zugraveasca… Are aproape 16 ani, dar nu mai merge la scoala de mult…“.

Exista si cazuri in care copiii isi ajuta parintii sau bunicii, devenind, in timpul liber, pietari. Obisnuiti cu cintarele, cu greutatile, cei mai abili dintre ei par a avea in singe darul negustoriei. Uneori nici nu mai au nevoie de supravegherea adultilor.

Claudiu Coto isi stringe bani pentru imbracaminte de scoala, dar si pentru unele placeri simple, de copil. Chiar pe 23 august a implinit 13 ani, dar sarbatorirea zilei sale de nastere nu l-a impiedicat sa vina la piata sa-si ajute bunica. „Noi nu-l tinem toata ziua. Sta pina se plictiseste. Isi face si el bani de imbracaminte, de bomboane…“, a spus bunica sa.

Lui Claudiu ii place la piata. Pacat ca aceia care cumpara de la el nu vad copilul din fata lor, ci doar cum se goleste portmoneul, platind fix cit li se cere. Cu toate acestea, el poate fi considerat un norocos, caci nu o situatie financiara disperata il obliga sa munceasca. Poate acesta este si motivul pentru care a acceptat sa-si decline identitatea. Sau poate nu. Cert este ca multi altii au refuzat s-o faca. Pentru toti acestia, munca este bratara de aur. Sau doar siguranta ca seara nu vor adormi flaminzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS