8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCapitania Turnu Severin monitorizeaza permanent traficul navelor

Capitania Turnu Severin monitorizeaza permanent traficul navelor

Cresterea nivelului lacului de acumulare de la Portile de Fier poate determina luarea navelor din ancora

Specialistii Capitaniei Drobeta Turnu Severin se confrunta, in aceste zile, cu probleme determinate de cresterea nivelului fluviului Dunarea, intre cele doua baraje, de la Portile de Fier I si II.

Pentru evitarea oricaror evenimente neplacute, s-a dispus monitorizarea permanenta a tuturor navelor aflate in zona de competenta.

„Pina in prezent, nu am avut nici un fel de probleme la navele care au trecut prin raza capitaniei, in special legate de posibile avarii. Supraveghem permanent traficul, deoarece cresterea nivelului lacului de acumulare poate determina luarea navelor din ancora. Sintem permanent in legatura cu societatea NFR Drobeta, principalul armator din zona noastra de competenta, ca sa fim gata de interventie, in orice moment“, a spus Marinica Genovu, capitan de specialitate din cadrul Capitaniei Drobeta Turnu Severin.

Potrivit capitanului Genovu, cota fluviului Dunarea, in sectorul Drobeta Turnu Severin, nu a creat posibilitatea producerii unor inundatii: „In zona noastra, debitul a crescut cu peste un metru si jumatate, in ultimele zile. Atit in amonte de barajul de la Portile de Fier I, cit si intre cele doua baraje, pina la Portile de Fier II, nu se inregistreaza probleme, situatia fiind sub control“.

Cel mai mare debit s-a inregistrat ieri la Bazias – 8.300 mc pe secunda

Hidroenergeticienii de la sistemele de acumulare Portile de Fier I si II au luat masuri de regularizare a debitului Dunarii, deversind o cantitate de apa prin cele doua baraje, suficienta pentru a asigura regularizarea debitului, sub cota de inundatii.

Potrivit ing. Teodor Pavelescu, directorul tehnic de la Portile de Fier I, s-a reusit turbinarea intregii cantitati de apa, iar de luni se va putea intra in programul normal de revizii. Ecluzarea navelor din amonte de Portile de Fier I se efectueaza, in baza unui acord de colaborare, numai de catre partea romaneasca, in partea iugoslava fiind efectuate revizii la grupurile hidroenergetice.

Potrivit ing. Ion Cruceru, dispecer de serviciu la Compania Nationala Apele Romane Mehedinti, debitul Dunarii a ajuns ieri, la Portile de Fier I, la 7.132 mc pe secunda, iar la Portile de Fier II, la 7.268 mc pe secunda. Cu o zi in urma, debitele in cele doua puncte erau de 7.500 mc pe secunda, respectiv 7.700 mc pe secunda. Cel mai mare debit s-a inregistrat ieri la Bazias – de 8.300 mc pe secunda – dar, potrivit specialistilor de la Apele Romane, debitul Dunarii va scadea in zilele urmatoare.

Primariile din localitatile mehedintene aflate pe malul Dunarii au fost avertizate, de catre Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Mehedinti, sa ia toate masurile necesare, pentru a preveni aparitia unor inundatii. La Gruia, localitatea cu cel mai ridicat risc al producerii de inundatii din Mehedinti, debitul Dunarii inregistra ieri 7.400 mc pe secunda, sub cota de inundatii, care se pot produce doar in cazul unui debit de fluent de 8.500-9.000 mc pe secunda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS