27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCele mai bune reforme sint cele rapide

Cele mai bune reforme sint cele rapide

– D-le Balterovici, dvs. sinteti cunoscut ca parintele „terapiei de soc“. Ati recomanda o astfel de terapie unora dintre fostele tari socialiste care au o dezvoltare economica lenta?

– Inainte de toate, v-as sfatui sa uitati definitia „terapie de soc“ pentru ca ea este izvorul multor neintelegeri. Mai corect este sa se vorbeasca despre o viteza diferita a reformelor. Acele tari postsocialiste care s-au indepartat mai lent de fosta orinduire si si-au reformat incet sistemele astazi sint intr-o situatie mult mai rea decit statele care au facut reforme rapide.

– De ce printre fostele tari socialiste nu exista vreuna care sa-si faca reformele incet si sa nu plateasca pentru aceasta un pret teribil?

– Dupa cum stim, in intreaga lume, cu cit functionarii au mai multa putere, cu atit este mai mare coruptia. La inceput, in tarile postsocialiste a dominat proprietatea de stat. Daca aceasta dominatie se mentine inseamna ca privatizarea merge incet si tara nu se dezvolta. Proprietatea de stat nu permite o buna gospodarire – fara exeptie! Nu cunosc vreo tara care sa mentina dominatia proprietatii de stat si sa ajunga la succes. Tergiversarea privatizarii este nociva societatii.

– Ce asteptati de la economiile statelor din Europa de Est la un an dupa 11 septembrie?

– Acest eveniment s-a reflectat asupra tuturor statelor. Dar cu cit este mai stabila economia unei tari, cu atit statul respectiv se poate adapta mai bine unor situatii greu predictibile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS