8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgentii economici mehedinteni nu se inghesuie sa angajeze someri

Agentii economici mehedinteni nu se inghesuie sa angajeze someri

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca a intrat in vigoare la inceputul lunii martie si, prin aplicarea ei, se spera reducerea ratei somajului. Actul normativ pune accent pe procesele de ocupare si reintegrare socio-profesionala si prevede o serie de facilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca someri. In Mehedinti, putini agenti economici si-au manifestat interesul de a beneficia de prevederile acestei legi.

De la data aplicarii Legii 76/2002 au fost incadrate in munca, in judetul Mehedinti, 1.577 de persoane, dar beneficiare propriu-zise ale actului normativ au fost numai 127 de persoane. „Legea 76 promoveaza reglementarea masurilor pentru stimularea ocuparii fortei de munca, in ceea ce priveste medierea, consilierea in cariera, formarea profesionala si stimularea angajatorilor pentru incadrarea de absolventi in institutiile de invatamint.

Prin aceasta lege si angajatorii beneficiaza de o serie de facilitati, prin subventionare directa, pentru crearea de locuri de munca si pentru incadrarea in munca a somerilor de peste 45 de ani sau a somerilor intretinatori unici de familie.

In aceste cazuri, angajatorii primesc din bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, o suma egala cu 50% din cistigul salarial mediu net pe economie, cu obligatia mentinerii contractului individual de munca minimum doi ani“, a spus Iustin Florescu, director la Agentia Judeteana pentru Medierea si Ocuparea Fortei de Munca Mehedinti.

Angajatorii pot beneficia si de facilitati fiscale

De aceleasi facilitati beneficiaza si angajatorii care au sub 100 de salariati si incadreaza, cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, persoane cu handicap. De asemenea, se acorda facilitati fiscale angajatorilor care incadreaza cu contract de munca someri pe care ii mentin in activitate cel putin sase luni prin reducerea contributiei de 5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj. Diminuarea sumei datorate lunar se face cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou angajat. In prezent, in judetul Mehedinti sint inregistrati 7.984 de someri in plata. Desi angajatorii beneficiaza de facilitati, pina in prezent Legea 76 nu a avut succesul asteptat in judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS