11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateManastirea Sfinta Ana din Orsova a intrat in reparatii

Manastirea Sfinta Ana din Orsova a intrat in reparatii

Manastirea Sfinta Ana din Orsova trece, in aceasta perioada, printr-o serie de lucrari de renovare-consolidare, in special de inlocuire a invelitorii la cladirea care adaposteste muzeul si biblioteca.

Asezata pe coama Dealului Mosului, care domina municipiul Orsova si imprejurimile sale, de unde privitorul poate admira pitorescul golfului Cerna, dar si o parte a imensului lac de acumulare, pina la Portile de Fier, Manastirea Sfinta Ana este un monument unic in tara. Arhitectura manastirii este in stilul vechilor biserici de lemn, cu modernizari aduse stilului rustic traditional romanesc.

Pe o fundatie din beton si piatra, pardosita cu caramida arsa, se inalta biserica, din cununa de birne, incheiate in sistemul constructiv „Blockbau“, avind sarpante din lemn si invelitoare cu sindrila din brad.

In proiectie verticala, Manastirea Sfinta Ana are forma literei „U“. In centru se afla biserica cu plan trilobat si turla centrala, cu ferestre care au avut initial geamurile pictate in imitatii de vitralii. Pe cele doua laturi se afla chiliile care, impreuna cu biserica, inchid o curte interioara. De jur-imprejurul bisericii si chiliilor se afla o sala-tinda continua, acoperita si marginita de o prispa.

Peretii interiori ai bisericii si chiliilor sint captusiti cu zidarie din caramida, iar pictura murala din biserica a fost realizata de I. Ivanescu, din Bucuresti, cu vopsele in ulei, aduse din Spania si Italia. Intre anii 1993-1997, Manastirea Sfinta Ana a mai fost supusa unor lucrari de restaurare, ca refacerea picturii murale, constructia sculpturii sau montarea noii catapetesme si a stranelor. Cu toate ca in prezent cladirea ce adaposteste muzeul si biblioteca s-a transformat intr-un adevarat santier, aceasta a ramas deschisa vizitatorilor si credinciosilor.

Manastirea cu doua hramuri

Constructia manastirii s-a realizat intre anii 1936-1939, pe baza unui proiect al arhitectului bucurestean Stefan Peterneli, executia lucrarii fiind condusa de inginerul Gheorghe Betelevici din Cernauti, diriginte de santier fiind Grigore Sirbu, devenit ulterior primar al orasului Orsova.

Lucrarile au fost precedate de taierea prin padure a unui drum de acces, care a fost pietruit, numit Drumul Eroilor, care urca din centrul vechii Orsove, serpuind printre dealuri, si care, pe parcursul sau de 1.500 de metri, era strajuit de sapte troite si banci de popas, executate din lemn de stejar masiv, pe care erau sculptate dedicatii pentru fiecare regiment care a participat la luptele de la Alion, Cerna si eliberarea Orsovei, in 1916.

O data cu trecerea anilor, aceste troite au fost distruse de intemperii. Ctitorul manastirii a fost Pamfil Seicaru, el propunindu-si ca, la finalizarea razboiului si dupa obtinerea unor resurse materiale, sa eternizeze memoria camarazilor sai, cazuti in lupta.

In timpul comunismului, Manastirea Sfinta Ana a fost transformata in restaurant si local de petreceri, dar in 1990 a fost reamenajata, prin grija Mitropoliei Olteniei, si redata circuitului monahal.

In prezent, Manastirea Sfinta Ana este un asezamint de calugarite, respectat de credinciosi si cautat de turisti. Hramul manastirii a fost praznuit pe 25 iulie, de Ziua Adormirii Sfintei Ana. „Urmare a dorintei ctitorului, manastirea noastra are, fapt mai rar intilnit, doua hramuri: Adormirea Sfintei Ana si Ziua Eroilor, sarbatorita in Ziua Inaltarii Domnului“, a spus monaha Justina Popovici, stareta Manastirii Sfinta Ana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS