14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBursele europene au inceput saptamina cu un puternic declin

Bursele europene au inceput saptamina cu un puternic declin

Bursele europene de valori mobiliare au deschis sedinta de ieri cu o puternica scadere, care reflecta declinul consemnat la inchiderea de vineri a pietei de valori mobiliare de la New York (NYSE), ai carei indici au atins cel mai redus nivel din ultimii patru, respectiv cinci ani, pe fondul deteriorarii perspectivelor de profitabilitate ale sectorului corporatist, transmite Reuters. La ora 08.28 GMT, indicele FTSE Eurotop 300, desemnind evolutia celor mai importante companii europene, era in scadere cu 2,71%, in vreme ce indicele DJ Euro Stoxx 50 consemna un declin de 3,4%. Amindoi indicii bursieri sint aproape de cel mai redus nivel de dupa luna octombrie a anului 1998. Cele mai afectate companii sint cele din sectorul asigurarilor, ca urmare a unui avertisment privind profitabilitatea grupului olandez Aegon, dar si din cel energetic, cel alimentar si cel auto. Pe ansamblul pietelor, cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Marea Britanie, Franta si Germania.

„Toata lumea asteapta sa atingem odata cel mai redus nivel, dar acest lucru nu se intimpla. Daca analizam evolutia pe termen lung a indicilor bursei americane – Dow Jones Industrial Average si S&P 500 – putem vedea ca nu sintem inca in cea mai rea situatie posibila. Exista si sanse de stabilizare, dar tendintele pe termen lung sint descrescatoare”, a apreciat Petra Kerssenbrock, analist specializat pe burse la Commerzbank din Frankfurt. Intr-un interviu acordat duminica seara, presedintele NYSE, Richard Grasso, a avertizat ca bursele de pe Wall Street ar putea continua sa piarda in sedinta de luni, dupa ce, la inchiderea de vineri, indicii lor au atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani – in cazul NYSE – sau din ultimii cinci ani – in cazul pietei electronice Nasdaq.

„Ziua de vineri a fost extrem de importanta in Statele Unite pentru ca am avut de-a face cu o panica reala. Investitorii si-au abandonat titlurile pur si simplu pentru ca au crezut ca bursa va cadea si nu pentru ca respectivele companii ar fi avut vreo problema“, a aratat Nigel Cobby, director in cadrul Deutsche Bank. Saptamina trecuta a fost insa una dintre cele mai turbulente si in istoria recenta a burselor europene. In prima sedinta principalii indici au pierdut cinci procente, pentru ca la jumatatea saptaminii sa-si revina complet, iar vineri sa piarda din nou cele cinci procente. Fata de inceputul acestui an, indicii bursieri din Europa desemneaza, in momentul de fata, o scadere de 26%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS