16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzilurile de batrini din Gorj au devenit neincapatoare

Azilurile de batrini din Gorj au devenit neincapatoare

Paturile se elibereaza doar cind ocupantii trec pe lumea cealalta

Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Handicapati (ISTH) Gorj se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de solicitari in vederea internarii batrinilor intr-un centru special de ingrijire.

In judetul Gorj functioneaza doua astfel de institutii, in localitatile Dobrita si Suseni, care au o capacitate de 60, respectiv 120 de locuri. In cea mai mare parte a timpului, cele doua centre de ingrijire sint ocupate la capacitatea maxima.

„Internarea in centrele de ingrijire si asistenta se face in urma unei anchete sociale pe care cel in cauza o solicita primariei de care apartine. De cele mai multe ori, familia este cea care are initiativa internarii, pentru ca nu vrea sau nu poate sa se ocupe de ingrijirea batrinului. Solicitarile sint numeroase, dar o comisie din cadrul Inspectoratului pentru Persoane cu Handicap face o selectie pe baza unui punctaj pe care il impune legea. Prioritare sint cazurile sociale, in care batrinul nu are nici un venit sau nu are locuinta. In general, nu sint locuri libere, dar se creeaza pentru situatii speciale. Paturile se mai elibereaza cind ocupantii mor sau, in cazuri mai rare, sint luati acasa pentru o perioada “, a spus Ileana Roventa Micu, inspector-sef al ISTH Gorj.

Media de virsta a batrinilor din centrele de ingrijire este de 70 de ani, dar exista si cazuri de persoane care au implinit 90 de ani. Ingrijirea pentru o persoana, care include cazarea, masa si tratamentul, este de 500.000 de lei pe luna, bani pe care trebuie sa-i achite familia sau care sint retinuti din veniturile celui internat. In cazurile sociale costurile sint suportate de ISTH Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS