14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Cirligei, apa este bunul cel mai de pret

In Cirligei, apa este bunul cel mai de pret

Satul Cirligei este situat la 3 km de Bucovat, strajuit de dealuri impadurite, intr-o zona de un pitoresc aparte. Accesul dinspre Bucovat se face pe un drum ingust, din loc in loc pietruit, cu suisuri, coborisuri si serpentine care pun la grea incercare pe oricine indrazneste sa se aventureze prin aceste locuri la volanul unui autoturism. Calea este cu atit mai greu de strabatut cu cit in aceasta perioada se lucreaza la reabilitarea drumului, gratie fondurilor puse la dispozitie prin Banca Mondiala. O data ajuns la destinatie, parca ai nimerit intr-o alta lume, dominata de cea mai cumplita saracie.

Oamenii din satul Cirligei se zbat sa traiasca de pe o zi pe alta din putinul pe care li-l ofera pamintul. Iar anul acesta, pamintul secat de arsita nu le-a putut oferi mai nimic. Cei mai multi incearca acum sa salveze macar culturile din gradina, dar si acest lucru presupune un efort imens, pentru ca in sat fintinile sint putine, cu apa salcie care trebuie adusa de la mare distanta cu bidoanele.

Apa potabila este si mai greu de procurat, singurele surse din sat gasindu-se pe pro-prietatea unor oameni mai instariti care au avut suficienti bani ca sa sape puturi la 30 – 35 metri adincime.

O familie de oameni muncitori, dar saraci

La intrarea in Cirligei este foarte greu sa nu remarci pe partea stinga o casuta darapanata in fata careia zace un morman de nisip pietrificat.

In spatele curtii, o femeie invalida de ambele picioare toaca varza pe un blat de lemn pus direct pe pamint. Se mai opreste din cind in cind ca sa arunce varza tocata intr-o oala asezata alaturi pe pirostrii sau ca sa mai inteteasca focul.

Aflam ca o cheama Ionela Vaduva si locuieste aici de aproape trei ani impreuna cu mama, fratele, sotia si cei trei copii ai acestuia: „Am vindut casa pe care am avut-o la Virvoru de Jos, iar cu banii ne-am cumparat casa asta batrineasca si am inceput sa o renovam. Credeam ca o s-o punem repede pe picioare, dar n-am avut bani, asa ca nu am reusit sa facem mare lucru. Traim din pensia mea de handicapat de 600.000 de lei si din salariul de insotitor de 1.300.000 de lei pe care il ia fratele meu, insa banii astia nu ne ajung nici pentru mincare. Cu toate acestea am reusit sa punem ceva bani de-o parte ca sa tinem copiii la scoala in Craiova. Iulian trece acum in clasa a XI-a la ICM 2, iar Florentina este eleva la Liceul Economic. Nicusor a terminat liceul si acum munceste si el cu ziua prin sat, impreuna cu parintii sai“.

Tot satul vine la nea Marin sa bea apa

Cea mai mare problema pentru membrii familiei Vaduva ramine procurarea apei. „Apa pentru pasari si gradina luam de la fintina din strada, cu bidoanele. Trebuie sa ne asezam la coada dis-de-dimineata ca sa mai apucam pina la prinz sa udam gradina, pentru ca majoritatea oamenilor din sat iau apa de aici“, a mai spus Ionela Vaduva.

Apa din fintinile satului este insa nisipoasa si salcie, iar apa de baut nu se gaseste decit in curtea lui Marin Dumitrescu. Satenii il binecuvinteaza pentru ca le da voie ori de cite ori poftesc sa-i foloseasca fintina. A facut chiar si o ingraditura cu usa, ca sa poata lumea sa intre. Cu toate acestea, apa este putina, iar oamenii trebuie sa o foloseasca cu chibzuinta ca sa nu sece fintina.

Problema apei potabile este veche la Cirligei, dar nu s-a putut face nimic din cauza banilor.

De curind, Consiliul Local din Bucovat a solicitat fonduri prin Banca Mondiala pentru realizarea mai multor obiective pe raza comunei, dintre care cel mai important este introducerea apei potabile in satul Cirligei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS