8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicoza unghiilor - o boala transmisibila

Micoza unghiilor – o boala transmisibila

Infectia fungica a unghiilor (onicomicoza) reprezinta patrunderea invaziva in unghie a ciupercilor patogene pentru om. Considerata o problema banala si ignorata de foarte multe ori de catre bolnavi, onicomicoza este tolerata ani de zile fara ca persoana suferinda sa ceara ajutorul medicului. Unghiile se modifica progresiv, incepind prin schimbarea culorii, apoi urmind ingrosarea, sfarimitarea, deformarea, dezlipirea de pe patul unghial din cauza dezvoltarii subunghiale a unui depozit fungic galben sfarimicios, asemanator cu maduva de soc, pina la distrugerea totala a lamei unghiale.

Factorii care favorizeaza infectarea fungica a unghiei sint: umezeala prelungita, traumatismele (indeosebi la unghia mare de la picior), incaltamintea strimta, din material sintetic, care nu permite aerisirea adecvata a piciorului, folosirea obiectelor personale care apartin unor persoane contaminate, igiena deficitara, instrumentele de manichiura si pedichiura nesterilizate, tratamentele prelungite cu corticoizi sau imunosupresoare, diabetul zaharat, administrarea prelungita de antibiotice, SIDA etc.

O sursa de contaminare pentru familie

Ignorarea si netratarea din timp a unghiilor infectate micotic constituie o permanenta sursa de contaminare pentru familie prin folosirea acelorasi obiecte infectate de bolnav: prosoape, papuci de baie, incaltaminte, nefiind putine cazurile in care s-au prezentat la cabinetul medical doi, trei membri ai aceleiasi familii, avind toti onicomicoza. Cel mai mare pericol de raspindire a micozei il reprezinta bazinele de inot, strandurile, imprumutarea incaltamintei intre sportivi, incaltamintea cumparata de la magazinele second hand.

Onicomicoza este un focar de autoinfectie pentru pacient, adica raspindirea cu usurinta a ciupercilor la unghiile vecine, precum si raspindirea micozei si pe alte zone ale pielii: spatiile dintre degete, talpa, regiunea inghinala, axilara, submamara, conduct auditiv extern etc., acestea fiind destul de frecvente. Deformarea in timp a unghiilor infectate micotic conduce la pozitii vicioase ale degetelor si, in consecinta, la un mers deviat. Afectarea unghiilor de la miini duce la pierderea dexteritatii, alarmeaza bolnavul pe de o parte prin aspectul inestetic, jenant, care ii determina pe colegii de serviciu sa-l evite, iar pe de alta parte, duce la prejudicii profesionale importante. De asemenea, exista riscul prin care ciupercile care invadeaza unghiile sa favorizeze infectarea tesutului periunghial care se inflameaza, devine dureros si chiar supureaza. Daca persoanele care lucreaza in domeniul prelucrarii alimentelor au onicomicoza, pot raspindi infectia si, in consecinta, li se interzice continuarea profesiei.

Onicomicoza poate fi o poarta de intrare pentru infectiile secundare bacteriene, generind complicatii severe ca erizipelul recurential al gambei, celulite, limfangite, flebite etc. Unghiile infectate micotic depoziteaza o cantitate foarte mare de paraziti criptogenici care pot sa produca eruptii cutanate secundare la distanta.

Toate riscurile potentiale pe care infectia micotica „banala“ la nivelul unghiilor le poate genera asupra sanatatii intregului organism, precum si riscul contaminarii familiei impun tratarea eficienta si din timp a onicomicozei.

Risc crescut pentru diabetici

Un grup de persoane cu risc crescut pentru dezvoltarea onicomicozei il constituie pacientii diabetici. Se estimeaza ca o treime din bolnavii cu diabet zaharat prezinta onicomicoza, barbatii care manifesta diabet dezvolta onicomicoza de 2,3 ori mai mult decit femeile, iar raportul de risc al aparitiei onicomicozei la diabetici este de 2,77 ori mai mare in comparatie cu persoanele nondiabetice de aceeasi virsta si sex.

„Piciorul diabetic“ reprezinta una din complicatiile serioase ale diabetului zaharat. Prezenta infectiei micotice unghiale la acesti bolnavi poate sa afecteze pielea inconjuratoare unghiei, ceea ce conduce la riscuri semnificative clinic. Daca onicomicoza ramine netratata la diabetici si progreseaza, se poate ajunge la erizipel recidivant, osteomielite, necroza sau alte complicatii de temut.

Tratamentul onicomicozei

Tratarea onicomicozei a constituit dintotdeauna o problema dificila pentru medic si pentru pacient din cauza duratei lungi a tratamentului (12-18 luni) si a gradului de toxicitate al antimicoticelor existente. In prezent, exista posibilitatea tratarii cu succes a micozelor unghiale prin terapia PULS de scurta durata, cu administrare orala, conform indicatiilor medicului specialist.

Cei care sufera de afectiuni micotice ale unghiilor beneficiaza in cadrul campaniei „Zilele unghiilor sanatoase“ de programari si consultatii gratuite la medicii dermatologi, sunind la numarul de telefon 093.255.113, de luni pina vineri, intre orele 9.00 – 18.00, pina la 28 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS