21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerile cu animale de companie nu sint profitabile

Afacerile cu animale de companie nu sint profitabile

La Tirgu Jiu s-a deschis in urma cu trei luni primul magazin in care se vind pasari exotice, pesti si accesorii pentru acestea. Imediat a aparut si concurenta, astfel ca acum in oras exista doua asa- zise „pet shop-uri“.

Patronii spun ca aceasta afacere nu este prea profitabila. „Cit sa traim, sa ne mentinem pe linia de plutire. Clientii nu detin cunostinte in domeniu si la acest capitol avem cel mai mult de lucrat“. Pesti, pasari, hamsteri, hrana pentru animale si cosmetice speciale – cam aceasta este oferta celor doua magazine de profil din Tirgu Jiu.

„Cel mai bine se vind pestii pentru ca sint ieftini si oarecum usor de intretinut fata de un ciine, de exemplu. Copiii sint clientii cei mai multi, dar am avut comenzi si pentru birouri unde proprietarul a vrut sa amenajeze un acvariu. Preturile la pesti variaza intre 7.500 si 300.000 de lei bucata, in functie de specie“, a spus Liliana Chircu, administratoarea unuia dintre magazine.

Un papagal costa minimum 220.000 de lei, un hamster – 80.000 de lei, iar un porcusor de Guineea – 150.000 de lei. „La noi au mers bine si broastele testoase, care costau 100.000 de lei bucata. Genul acesta de animale sint cerute de clienti, care ar dori un animalut pentru copii, dar nu sint dispusi la eforturi prea mari pentru ingrijire“, a spus Tiberiu Popescu, administrator de magazin. Nici unul din cele doua magazine nu comercializeaza, cum ar fi fost de asteptat, ciini sau pisici.

„Este mult mai complicat. Trebuie autorizatii speciale si un spatiu corespunzator. Deocamdata, nu ne permitem asa ceva. In Tirgu Jiu, iubitorii de ciini se cam cunosc intre ei. Prin acest sistem se face comertul. Noi le primim gratuit anunturile si le afisam pentru eventualii clienti“, a mai spus Liliana Chircu. Am aflat astfel ca o pisica persana costa 100 de dolari, iar pentru un ciine ciobanesc sau un boxer, stapinul cere 1.000.000 de lei.

„Ne chinuim sa convingem clientii sa nu-si hraneasca pestii cu pureci de balta“

Cunostintele in domeniu ale clientilor si mai ales situatia materiala a acestora constituie principalele pirghii pentru o afacere de acest gen, au cazut de acord proprietarii celor doua magazine.

Liliana Chircu a precizat: „De sapte ani de cind ma ocup de asa ceva am invatat un lucru: cresterea animalelor de casa nu este o necesitate, ci oarecum un lux. Clientii nostri trebuie sa fie oameni cu bani. Sint si persoane care fac eforturi sa creasca un animal pentru ca le place. Afacerea nu merge prea grozav. Cit sa traim si sa ne mentinem pe linia de plutire. Daca nu-ti place ce faci, nu prea ai cum sa rezisti in acest gen de comert“.

Pe linga situatia materiala nu prea imbucuratoare a locuitorilor municipiului Tirgu Jiu, mentalitatea acestora constituie un alt punct de care se pling comerciantii: „Facem eforturi sa-i convingem ca un animal nu se ingrijeste dupa ureche. De exemplu, ne chinuim sa le spunem clientilor sa nu-si hraneasca pestii cu pureci de balta, cum au auzit ei de la comerciantii de pe piata. Eu lucrez in domeniu de zece ani. Inainte am lucrat in Craiova. Este o mare diferenta de mentalitate la acest capitol. Acolo afacerile de acest gen merg mult mai bine. La noi o sa mai dureze ceva timp“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS