24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua suflete traiesc doar cu mamaliga si ceapa

Noua suflete traiesc doar cu mamaliga si ceapa

O familie de noua persoane din Miclovan traieste intr-o saracie greu de imaginat. Meniul zilnic al familiei este mamaliga cu ceapa si dragavei. Ei nu beneficiaza de ajutor social, desi situatia lor este cunoscuta de cei de la primarie, pentru ca venitul calculat depaseste cu 100.000 de lei cuantumul stabilit prin lege.

In urma cu 17 ani, Ion Harca s-a rupt de casa parinteasca si a inceput constructia unei locuinte in satul Miclovan, comuna Predesti, unde a luat un pogon de pamint. Fiind sarac, omul a ridicat o casuta cu doua camere din paianta, in care s-a mutat cu sotia, Teodora Harca, si cu primul nascut.

Cu trecerea timpului, sotii au umplut curtea cu copii, avind in prezent sapte: Nicusor are 18 ani, Marian – 16 ani, Claudiu – 15 ani, Dumitru – 14 ani, Ionisor – opt ani, Mihaela – sapte ani, si Iuliana – doi ani. Ion, de 42 de ani, lucreaza de mult la Serviciul de Gospodarire Comunala Craiova ca muncitor necalificat, venitul sau fiind de 1.700.000 de lei, bani care abia ii ajung pentru transport, plata energiei electrice si medicamente. El a suferit mai multe interventii chirurgicale in ultimii doi ani, in urma carora i-a fost afectat grav stomacul.

De la rosii… la aluminiu

Cu lacrimi in ochi, Teodora, femeie in putere la cei 38 de ani ai sai, isi aminteste ca ajutorul sau cel mai de pret era fiul cel mare, Nicusor:

„Acum un an a venit la noi un vecin, Constantin Totilca, si l-a luat la furat de rosii la Isalnita. Cum nu aveam ce minca, s-a dus. Acolo n-au luat rosii, ci tevi de aluminiu. I-au prins si din august este arestat. Doar ce terminase scoala de meserii cu profilul tapiterie-croitorie. Avea ce face in viata…“

Si cum nici un rau nu vine singur, in acelasi an, Ionisor s-a imbolnavit si a facut convulsii febrile, in urma carora i-a fost afectat sistemul nervos central, fiind luat in evidentele Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

Mama lui spune ca baiatul necesita ingrijiri speciale si trebuie dus la oras o data pe luna pentru investigatii: „Trebuie sa ma duc cu el la Laboratorul de Sanatate Mintala, dar nu am bani. Imi trebuie de drum, pentru doctori, si nu am de unde. Nu stiu nici acum ce are. Se duce la scoala pentru alocatie. E abia in clasa intii, dar ramine repetent. Nu stie sa scrie, sa citeasca, nu tine minte nimic. E bolnav rau… Nu am ajutor social si banii lui barbatu-meu nu ajung. Copiii mei abia se tin pe picioare de slabi ce sint“.

Nu e dreptate la primarie

Cind s-a dat sfoara in tara ca primaria da ajutor social, familia Harca a depus actele, dar, surpriza: dosarul a fost respins.

„Mi-au zis ca sintem saraci si ne da statul bani, ca avem copii multi. M-am imprumutat ca sa fac actele pentru dosar si cind ma bucuram ca iau ajutor, cica depasim banii“, a spus Teodora Harca, stergindu-si o lacrima.

Cumnata si vecina femeii, Elena Harca (convertita in avocata saracilor), a zis ca, daca n-ar fi ea, copiii ar muri de foame: „Nu are un pumn de faina sa faca o mincare la copiii astia. Au cerut la mine. Sint si vecinii saraci si nu-i dau. Le face de doua ori pe zi mamaliga. Cu ce sa o manince si pe aia? Nu e de lucru cu ziua ca nu se face nimic din cauza secetei. Nu e dreptate la primarie. Lume bogata, cu doua case in curte, ia ajutor. Fir-ar ai dracu’ ei! Asta e viata. La saracii astia nu le da nimic. Eu m-as duce la prefectura si as striga in gura mare“.

Sint saraci, dar… au bani

Secretarul Primariei Predesti, Aurel Nicolae, cunoaste familia Harca, fiind una dintre cele mai sarace din comuna: „Stiu in ce conditii stau si ca nu au ce sa manince. Dosarul le-a fost respins deoarece in urma calculelor s-a observat ca veniturile lor depaseau cuantumul stabilit de lege. Nu putem sa-i ajutam cu nimic“.

In functie de numarul de persoane, familia Harca ar fi trebuit sa primeasca trei milioane de lei. La calcularea sumei totale, reprezentantii primariei au adaugat alocatiile de stat ale copiilor, alocatia suplimentara, salariul brut al lui Ion Harca si cele cinci pasari evaluate ca venit lunar de 25.000 de lei. Dupa ce Serviciul economic a adunat cifra cu cifra, a ajuns la concluzia ca „Veniturile amaritilor de Harca“ depasesc cu 100.000 suma stabilita si nu au nevoie de ajutor social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS