22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Blocul fantomelor

De 12 ani, nici de pomana nu mai este bun

Dupa 12 ani de la marea revolutie, in plina era capitalista, inca ne lovim la tot pasul de fosilele epocii de aur. Proiectate ca mari realizari socialiste, dupa ’89 au fost date uitarii si lasate in paragina. Nimeni nu s-a mai ocupat de ele, bune sau rele, s-au adunat de-a valma in dosarul cu cazuri „clasate“. Astfel, constructii care, la vremea aceea, ar fi avut un rol bine stabilit au ramas neterminate, devenind, in timp, adaposturi pentru ciini, ciori si aurolaci. In multe cazuri, cum este blocul din Predesti, cladirile aproape terminate si utilate au servit de „magazin general“ pentru cei care aveau nevoie de vreo usa, fereastra, instalatie sanitara, sirme etc. In urma „clientilor“ au ramas doar zidurile cu guri cascate in chip de ferestre.

In apropierea Primariei Predesti, imprejmuita de copaci, se afla cea mai inalta constructie din comuna, un bloc de doua etaje. La prima vedere pare neterminat – cu muncitorii plecati citeva zile in concediu.

Realitatea este alta. In 1989, blocul, prevazut cu opt apartamente si destinat „specialistilor“ comunei – doctori, profesori, ingineri de la oras – a fost gata de dat la cheie. Nou-nouta si cu tot ce ii trebuie – doar mobila ii mai lipsea – cladirea isi astepta viitorii locatari, care insa nu

i-au calcat pragul niciodata.

Evenimentele din ’89 au dat totul peste cap, iar ceea ce apartinuse statului a cazut in miinile altora. Acelasi lucru s-a intimplat si cu blocul din Predesti. O vreme, nimeni nu i-a mai dat importanta, nimeni nu s-a mai interesat cui apartine sau daca este cineva raspunzator pentru soarta lui. Mai mult, cum nimeni nu-i purta de grija, satenii au dat iama in bloc si au furat ce si cit au putut: tigla de pe acoperis, tocaria de la usi si ferestre, sobele, chiar si firele de la instalatia electrica. Nimeni nu a comentat, primaria si-a vazut de treaba ei si i-a lasat pe oameni sa se infrupte din „averea lui Ceausescu“. Doctorii, profesorii si inginerii au continuat sa faca naveta la Predesti, uitind ca ar fi putut sa-si gaseasca locuinte acolo.

Nici pina in ziua de astazi nu se stie ce se va intimpla cu aceasta constructie. In urma cu citiva ani, cind primaria a intrebat cui ii apartine blocul, consiliul judetean a dat raspunsul raspicat: „Luati-l gratuit, faceti ce vreti cu el“.

De luat, l-au luat. Cu facutul a fost mai greu. Neavind suficienti bani, primaria a facut propuneri peste propuneri, cautind in stinga si in dreapta investitori. In 2001 a smuls consiliului judetean 180 de milioane cu care abia a refacut acoperisul. Restul a ramas neschimbat, doar in-trarile au fost blocate cu plasa din fier beton, in cazul in care s-ar mai gindi careva sa se pricopseasca.

De idei n-au dus lipsa functionarii primariei. Cum nevoile comunei sint multe, iar banii – putini, trebuia sa gaseasca pe cineva care, investind in renovarea blocului, ar fi avut de cistigat atit el, cit si comuna. Au fost luate deci pe rind institutiile locale. Posta functioneaza de ani buni intr-o cladire veche, cu acoperisul proptit de bolovani, sa nu-l ia vintul. Primaria i-a oferit un apartament gratuit, cu singura obligatie de a si-l amenaja singura. Dispensarul functioneaza intr-un camin al AGROMEC si este amenintat cu evacuarea. A primit aceeasi propunere. ROMTELECOM intentiona sa instaleze o centrala digitala, insa nu-si gasea spatiu. Primaria i-a pus la dispozitie si acesteia un apartament, tot fara bani sau alte obligatii.

Reprezentantii primariei s-au gindit si la citeva ateliere de croitorie si tapiterie,

cu aceleasi conditii. Nici pina in ziua de astazi nu s-a miscat un fir de praf. Cei interesati vin, vad, discuta, apoi pleaca, promitind ca se vor mai gindi. E adevarat ca ii tenteaza sa puna mina pe apartamente fara sa plateasca nici un ban, insa nu ii lasa inima sa le amenajeze pe cheltuiala lor. Asa incit au ramas la locurile lor: dispensarul in camin – nu se stie pentru cit timp, Posta in bordei, iar ROMTELECOM si-a facut un tarc din tabla, linga drum, unde si-a instalat centrala.

Blocul a ramas sa mai astepte. Au trecut ei 12 ani, mai conteaza doi-trei? Primaria s-a gindit ca ar putea sa se descurce cu un etaj pe an, acoperisul e gata, iar parterul a fost deja transformat in spatiu comercial. Cu putina economie intr-o parte, cu rabdare in alta, peste citva timp nu incape indoiala ca domnul primar va taia panglica inaugurala a celei mai faimoase cladiri din comuna. De mentionat ca, deocamdata, Predestiul nu are primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS