10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Diverse

Program de educatie medicala la distanta pentru Romania.In perioada imediat urmatoare, in Romania va fi demarat programul „Educatie Medicala Continua la Distanta” (EMCD), coordonat de Fundatia Romanian Angel Appeal. Proiectul este primul care incearca formarea profesionala medicala la distanta, prin intermediul CD-urilor, Internet-ului sau a unor brosuri tiparite. EMCD se adreseaza in special medicilor de familie, medicilor pediatri, specialistilor in boli infectioase, precum si personalului de asistenta psihologica si sociala, care vin in sprijinul copiilor afectati de HIV/SIDA. Prin intermediul acestui program, medicii vor putea obtine credite EMC, aprobate de Colegiul Medicilor din Romania.

Microprocesor sub retina pentru recuperarea partiala a vederii.Un microprocesor implantat sub retina a sase pacienti orbi le-a permis acestora sa vada din nou lumina si, in unele cazuri, sa distinga formele, a comunicat unul dintre inventatorii acestei tehnologii bionice, prezentata in Statele Unite, in cadrul unui congres de oftalmologie. Implantul este constituit dintr-un microprocesor de marimea unui virf de ac, cu 3.500 de fotobaterii care convertesc lumina in semnal electric, trimis la creier prin nervul optic. Cele sase persoane care au primit acest implant au constatat o imbunatatire substantiala a vederii, au aratat testele clinice, anuntate la doi ani dupa operatia ce a constat in instalarea microprocesoarelor sub retina bolnavilor de retinita pigmentara. Aceasta tehnica reprezinta o speranta pentru cei care sufera de aceasta boala, ce provoaca degenerescenta retinei, ca si alte tulburari de vedere. Metoda a fost prezentata de dr. Alan Chow: ea consta in efectuarea a trei incizii in albul ochiului si o deschidere in retina, prin care injecteaza tot o solutie salina, pentru a desprinde retina de pe fundul ochiului si a crea un mic „buzunar“, unde este inserat microprocesorul. Chirurgul introduce apoi aer in partea centrala a ochiului, ceea ce forteaza retina sa acopere implantul. Operatia completa dureaza in jur de doua ore si poate fi realizata ambulatoriu.

Alergiile provocate de polen si puf de plop sint tot mai frecvente.In aceasta perioada, alergiile de primavara incep sa afecteze tot mai multe persoane, sensibile la polenul din atmosfera si la puful de plop. „Din luna martie si pina in luna septembrie, ne confruntam foarte des cu polinoze. Acestea sint alergii cauzate de polenul emanat in atmosfera de arbori si ierburi (in special, plantele graminee). Organele cele mai afectate de astfel de alergii sint mucoasele nazale, cele bronsice si globii oculari“, a spus profesorul doctor Ioan Iamandescu, specialist alergolog la Spitalul Colentina. „Manifestarile acestor alergii sint multiple. Avem de-a face cu rinita, care provoaca stranuturi, secretii nazale apoase, prurit sau chiar obstructie nazala, dar si cu manifestari ale astmului bronsic. In acest caz apar crize de sufocare, respiratie suieratoare si o tuse seaca. In ceea ce priveste afectarea mucoasei oculare, multe persoane se vor confrunta in acest sezon cu aparitia conjunctivitei – lacrimare abundenta, mincarime in zona ochilor si chiar fotofobie“, a mai spus profesorul Ioan Iamandescu. In ceea ce priveste medicatia, in cazul aparitiei unor asemenea simptome, el a recomandat antihistaminice si preparate pe baza de cortizon, dar numai dupa vizita la medicul specialist.

Aparatura ultraperformanta, capabila sa depisteze cantitatea

de droguri din organism.
Sectia de toxicologie a Spitalului Floreasca va fi dotata cu aparatura ultraperformanta, capabila sa depisteze cantitatea de stupefiante din organism. Conducerea spitalului spune ca era necesar un asemenea aparat, deoarece toate studiile arata ca numarul tinerilor care consuma droguri este in crestere. Aproape 10% dintre adolescentii romani declara ca s-au drogat cel putin o data.

Trei spitale din Capitala vor fi dotate cu aparatura performanta in valoare de 40.000 de euro.Trei spitale bucurestene vor fi dotate cu aparatura medicala performanta. Aceasta va fi achizitionata cu banii strinsi in urma balului Rotary-Marriott 2002, care a avut loc pe 26 aprilie, si in urma caruia personalitatile invitate au donat aproape 40.000 de euro. Spitalele care vor primi tehnica medicala de ultima ora sint Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni (Sectia de Neurochirurgie Pediatrica), Spitalul Colentina (Sectia de Ortopedie) si Spitalul Universitar (Sectia Maternitate si Nou-Nascuti).

Uleiul de masline calmeaza durerile de ficat.Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului omenesc. Dureri in zona ficatului pot aparea, atit din cauza excesului de alimente sau alcool, cit si pe fond psihic, din cauza stresului. Medicii naturisti recomanda pentru calmarea durerilor de ficat uleiul de masline. Acesta trebuie baut zilnic (50 ml), cite o lingura la fiecare jumatate de ora, dar se poate ajunge si la 300 ml pe zi, in cazul unei crize acute. Senzatia de durere se diminueaza treptat, pina la disparitia totala.

Siropul de vin si catina combate hipertensiunea arteriala.Hipertensiunea arteriala este una dintre cauzele agravante ale bolilor cardiovasculare, dar efectele ei nu sint evidente din prima faza. Abia dupa citiva ani isi fac aparitia tulburarile grave si de lunga durata: modificari ale arterelor si venelor, cu urmari precum arteroscleroza, infarctul miocardic sau insuficienta renala. Specialistii in remedii naturiste recunosc ca, de cele mai multe ori, hipertensiunea nu poate fi controlata decit cu ajutorul medicatiei, dar au si ei propriile leacuri care pot ajuta bolnavul sa o tina sub control. Una dintre cele mai vechi retete consta in prepararea unui sirop de vin si catina. Peste doi pumni de catina alba, zdrobita, se toarna vin dulce, astfel incit sa acopere boabele. Recipientul trebuie tinut inchis zece zile, la loc insorit, dupa care vinul trebuie baut, cite un paharel, inainte de mesele de prinz si seara si inainte de culcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS