21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Flash

Se regularizeaza riul Teslui

Directia Apelor Jiu a inceput in localitatea Robanesti regularizarea cursului de apa al riului Teslui. O portiune de 400 de metri din cursul apei a fost deja regularizata anul acesta, dupa ce anul trecut 2 km din cursul piriului Vlasca au suferit aceleasi lucrari. Inainte de lucrarile de regularizare, izlazul comunal din Robanesti era mereu inundat de apele riului Teslui, facind imposibil pasunatul animalelor in anii ploiosi.

La Bojoiu nu este nici biserica, nici scoala

Cele 2.800 de suflete ale Robanestiului traiesc in cele sase sate componente ale comunei. Satele Bojoiu si Lacrita Mica nu au nici scoala, nici biserica. Romica Nitu, primarul comunei, vrea sa construiasca linga cimitirul din Lacrita Mica o capela. Pentru ca banii sint putini, dupa buget, se pare ca parintele le va cinta mortilor tot la marginea gropii.

Turme de capre

In satele Golfin, Lacrita Mare si Lacrita Mica, locuitorii cresc cel mai mare numar de capre din judet. Peste 1.000 de capre, repartizate in patru turme la care proprietarii muncesc cu rindul, le asigura stapinilor traiul de zi cu zi. La acestea se adauga 700 de vaci, de la care se vind zilnic pe piata Craiovei laptele si brinza.

84 de dosare de ajutor social

In cele sase sate ale comunei Robanesti au fost depuse doar 84 de dosare de ajutor social. Cei care sint obligati sa efectueze munca in folosul comunitatii au sapat 2 km de santuri, au desfundat opt podete, au carat gunoaiele de la marginea satului sau din locurile publice unde au fost aruncate, au varuit pomii si in prezent sint in plina activitate de curatire a comunei. Noroc cu Legea 616/2001.

1.000 ha de griu calamitate

De frica prasitului, locuitorii din Robanesti au insamintat asta – toamna 1.000 ha de paioase care, din cauza lipsei precipitatiilor, sint calamitate. Plantele sint atit de mici, incit seceratul mecanic este aproape imposibil. Dupa ce ca unii arendasi din zona au promis pretul arendei la nici 400 kg griu la hectar, se pare ca, dupa starea culturilor, nu-l vor plati nici pe acesta.

Gunoaiele de linga scoala!

In satul Robanestii de Sus functioneaza inca Scoala generala cu clasele 1-4 in care procesul de invatamint se face simultan pentru clasele 1 si 2 ;3 si 4. Pentru ca toata lumea asteapta ca de anul viitor cladirea veche a scolii sa nu mai adaposteasca copii, nu s-a mai interesat nimeni sa puna macar un carton pe frontispiciul cladirii prin care sa se anunte ca acolo nu e circiuma, ci scoala. Vecinii profita de faptul ca scoala e lasata in voia sortii si-si aduc zilnic gunoaiele din curte linga insailatura de gard a institutiei. Pentru ca nici macar primarul Nitu nu a observat nimic, oamenii si-au facut si glugile de coceni linga scoala. Noroc cu ele, ca de nu ar fi, elevii nu ar avea unde sa-si faca nevoile, pentru ca in coverca pe care primaria a botezat-o WC nu are nimeni curajul sa intre chiar daca pe dinafara i s-a dat cu var!

• Pagina realizata de Ana Iancu si Mioara DRAGALINA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS