16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubstanta cancerigena in alimente de baza

Substanta cancerigena in alimente de baza

Un nivel neobisnuit de ridicat al substantei cancerigene numite acrilamida a fost descoperit in alimente de baza, cum ar fi cartofi prajiti, chips-uri sau piine. Acrilamida, care este folosita in doze minuscule in tratarea apei potabile, poate, in cazul in care este consumata in exces, sa afecteze sistemul nervos, sa provoace impotenta, paralizie sau cancer, au explicat in fata presei cercetatorii de la Universitatea din Stockholm. Dr. Margareta Toernqvist a precizat ca echipa sa de cercetatori a detectat un nivel de un microgram de acrilamida in 0,5 grame de chips-uri si in 2 grame de cartofi prajiti.

Un nivel ridicat al acestei substante a mai fost gasit si in alte alimente bogate in glucide, fripte, prajite sau pregatite la temperaturi mari. In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi, in apa potabila, dr. Toernqvist estimeaza ca fiecare persoana, in lume, consuma „de zeci de ori mai mult“. Nivelurile estimate au fost de 980 de micrograme de acrilamida pe kilogram in cazul chips-urilor, 410 la cartofii prajiti si 280 in biscuiti. Autoritatile suedeze au considerat aceste niveluri suficient de alarmante pentru a convoca o conferinta fara a mai astepta publicarea rezultatelor acestor cercetari in presa stiintifica. Ele nu au totusi intentia de a publica noi recomandari pentru a determina consumatorii sa-si schimbe obiceiurile alimentare. Un reprezentant al Administratiei Nationale pentru Alimentatie a subliniat ca recomandarile existente ramin valabile: „mai multe legume si cereale si mai putini cartofi prajiti si chips-uri“. Un toxicolog din cadrul aceleiasi institutii a estimat ca cifra noilor cazuri de cancer imputabile acrilamidei este cuprinsa intre 200 si 600 pe an in Suedia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS