18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistentii medicali vor avea pregatire superioara

Asistentii medicali vor avea pregatire superioara

Asistentii medicali vor avea, in urmatorii ani, pregatire superioara, unele scoli postliceale sanitare urmind sa fie transformate in colegii universitare subordonate institutiilor de invatamint superior cu profil medical, a declarat ieri ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu. Scolile sanitare mai putin performante, care nu pot fi trasformate in colegii, vor functiona ca unitati de invatamint pentru pregatirea infirmierelor. Potrivit ministrului, scolile postliceale vor intra in lichidare din aceasta toamna, nemaiprimind cifra de scolarizare pentru anul intii.

Elevii din anii doi si trei vor continua pregatirea in unitatea in care sint inscrisi, iar dupa absolvirea scolii postliceale, candidatii pot depune dosare pentru inscrierea la colegiu. In functie de decizia senatului universitar, candidatii ar putea fi inscrisi in anul intii sau doi fara sustinerea unui concurs de admitere, a mai spus Andronescu. Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara, profesorul Stefan Dragulescu, a declarat ca pregatirea asistentilor medicali trebuie facuta intr-o institutie de invatamint superior, care sa asigure o pregatire unitara a absolventilor, dar ca scolile postliceale nu pot fi transformate peste noapte in colegii universitare. In opinia rectorului timisorean, ministrul educatiei ar trebui sa evalueze situatia scolilor existente inainte de a lua o decizie radicala. Dragulescu a precizat ca, intr-o prima etapa, ar trebui organizate experimental colegii in centrele universitare mari (Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea, Sibiu, Tirgu Mures, Iasi si Constanta).

Dupa o perioada de timp, ar urma sa fie evaluate rezultatele obtinute de respectivele centre si abia apoi, daca se dovedeste benefica, masura ar putea fi extinsa la nivel national, a adaugat Dragulescu. In prezent, la nivel national, exista scoli prosticeale sanitare particulare si de stat, unele cu durata de doi ani si altele de trei ani, dar respectivele structuri nu ofera aceeasi pregatire, a adaugat Dragulescu.

Marius Petcu, presedintele Federatiei Sanitas (a cadrelor medii sanitare), a declarat ca intentia ministrului educatiei de a transforma scolile postliceale in colegii universitare este buna si in concordanta cu normele europene in domeniu. In schimb, Petcu nu a fost de acord ca infirmierele sa fie pregatite in scoli postliceale, apreciind ca astfel s-ar crea disensiuni intre ele si asistentele medicale cu aceeasi pregatire. „Pentru infirmiere, ar fi suficiente cursuri de calificare“, a mai spus Petcu.

In prezent, in Romania, exista 138 de scoli postliceale sanitare particulare autorizate, 40 in curs de evaluare si aproape 20 de astfel de unitati de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS