6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDetinutii severineni confectioneaza incaltaminte pentru Germania

Detinutii severineni confectioneaza incaltaminte pentru Germania

Nevoile Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, atit din punct de vedere al administratiei inchisorii, dar si al detinutilor de a gasi noi locuri de munca, au condus la prospectarea pietei de munca si in afara judetului Mehedinti. Astfel, au fost identificate doua noi posibilitati: Regionala Cai Ferate Timisoara, unde Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin lucreaza cu 149 de detinuti, ajungindu-se pina aproape de portile Timisoarei, zi de zi, in timp ce la Lugoj a fost identificata societatea comerciala REICHER SRL, care are ca profil de activitate confectionarea manuala a unei mari varietati de incaltaminte, pentru toate anotimpurile. Incaltamintea confectionata de catre detinutii severineni este exportata in Germania.

„Sint greutati deosebite si riscuri asumate, la activitatile productive desfasurate in afara inchisorii, dar nu este deloc usor nici la confectionarea manuala a incaltamintei. In afara inchisorii sint riscurile generate de transportul la mare distanta, riscul producerii unor accidente de munca, precum si riscuri potentiale vizind siguranta detinerii. Este foarte important de subliniat ca detinutii Penitenciarului Drobeta Turnu Severin au inteles de mai mult timp ca este spre binele lor sa desfasoare o munca utila, sa dovedeasca un comportament corect, sa nu comita abateri deoarece sint constienti ca numai astfel pot gasi cel mai scurt drum spre libertate si reintoarcere in sinul familiei. Seriozitatea acestor detinuti rezulta si din atentia deosebita pe care o acorda instructajelor pe linia protectiei muncii, precum si din executarea intocmai a tuturor ordinelor pe care le primesc“, a declarat col. Vasile Burcu, directorul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin.

Peste 300 de perechi de pantofi confectionati lunar de un detinut

Detinutii care muncesc cu seriozitate si fara abateri disciplinare se bucura de liberare conditionata, iar multi dintre acestia, statistic, nu mai revin in inchisoare. O parte din banii realizati prin munca lor, aproximativ 10%, revin in exclusivitate detinutilor, bani cu care acestia isi pot cumpara tigari, cafea sau diferite bunuri alimentare si nealimentare de care au nevoie si sint permise de lege. Diferenta de 90% din banii realizati prin munca detinutilor este folosita in realizarea celorlalte nevoi ale inchisorii, cum ar fi achizitionarea de produse alimentare, combustibil, plati diferite pentru energia electrica si termica. Producerea pantofilor pentru Germania a inceput in luna noiembrie a anului trecut, iar in prezent muncesc pentru aceasta 186 de detinuti. Materia prima necesara confectionarii acestor pantofi o asigura firma romano-germana REICHER din Lugoj, ai carei reprezentanti vin de trei ori pe saptamina pentru a aduce materia prima si a prelua produsele finite. Munca nu este deloc usoara si sint foarte putini cei care reusesc sa indeplineasca norma lunara. Sint insa si detinuti care realizeaza lunar peste 300 de perechi de incaltaminte, iar depasirea normelor duce pina la zece zile pe luna reducere din pedeapsa. „Coaserea manuala a diferitelor tipuri de incaltaminte nu este deloc usoara, necesitind o serie de aptitudini si calitati din partea fiecaruia, cum ar fi indeminarea, o buna acuitate vizuala, multa rabdare, rezistenta la monotonie, forta fizica la nivelul miinii si o pronuntata stabilitate psihica. Administratia inchisorii a fost preocupata permanent de satisfacerea tuturor nevoilor si solicitarilor detinutilor care muncesc, in primul rind cautindu-se solutii care sa ofere conditii cit mai bune de munca, de la o iluminare corespunzatoare pina la a asigura in fiecare incapere unde acestia lucreaza cite un radiocasetofon, deoarece s-a constatat ca muzica poate fi un factor de inlaturare a monotoniei si de stimulare a detinutilor“, a declarat Vasile Burcu.

2.500 de lei pentru un pantof

Atelierele de lucru sint amenajate in camerele detinutilor care doresc sa munceasca. Programul de lucru este unul liber ales, nu le impune nimeni cite ore pe zi sa munceasca. Detinutii sint cei interesati sa lucreze cit mai multe ore pe zi pentru a putea depasi norma impusa si a beneficia de cele zece zile pe luna reducere din pedeapsa. „Lucrez de cinci luni la confectionarea acestor pantofi si am reusit sa fac peste 200 de perechi. In fiecare luna, primesc in jur de 5.000 de lei la perechea de pantofi confectionata. Munca nu este deloc usoara, dar mai bine muncesc, pentru ca timpul trece astfel mai repede. Am fost condamnat la sapte ani pentru tilharie si am executat patru ani si sapte luni“, a declarat P. Mircea, de 28 de ani. Chiar daca munca nu este deloc usoara, ea este practicata si de catre femei. „Am ales sa muncesc, pentru ca mi se pare necesar. Fiind in locul unde sint, am un avantaj, cistig in zile munca, pot pleca mai repede la familie. Acum ma ocup cu controlul calitatii pantofilor confectionati de colegii mei. La inceput am lucrat si eu la confectionarea acestora. Am fost condamnata pentru falsificare si detinere de valori straine la patru ani si mai am doua luni si zece zile pina la eliberarea conditionata“, a declarat Burghelea Nicoleta, detinuta.

Din munca depusa in penitenciar, detinutii pot cistiga citeva sute de mii pe luna, bani pe care ii pot folosi in interes personal sau pe care ii pot trimite familiei. „Sint multi detinuti care ar vrea sa munceasca, dar nu sint apti pentru acest gen de munca. In acelasi timp sint si mai multi care, desi ar putea sa o faca, nu vor pentru ca sint rai si puturosi. Nu vor sa inteleaga ca munca nu este o rusine si ca pot beneficia de anumite facilitati, cum ar fi vizitele mai dese ale familiei, dreptul la mai multe pachete cu alimente, precum si de o eliberare conditionata“, a mai spus Vasile Burcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS