20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascalii dau guvernul in judecata

Dascalii dau guvernul in judecata

Sindicatul Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj va chema Guvernul Romaniei in fata instantei de contencios administrativ, solicitind anularea unei hotariri de guvern adoptate contrar legislatiei in vigoare. Prin HG nr.167/2002, executivul a stabilit noile niveluri ale sporului de rural acordat personalului didactic din toata tara.

In privinta dascalilor doljeni, guvernul a fixat un spor de mediu rural intre 5-12% din salariul de baza, diminuind considerabil aceste drepturi, care erau pina in luna martie a acestui an intre 5-60%. Doar ca fixarea acestor procente, pe zone geografice, a fost facuta fara o prealabila negociere intre sindicatele din invatamint si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, astfel cum expres o cere Statutul personalului didactic. De fapt, Ministerul Educatiei si Cercetarii solicitase ISJ Dolj sa organizeze o asemenea negociere, dar conducerea inspectoratului a „uitat“ sa faca acest lucru, propunind noile niveluri ale sporului de rural fara sa le supuna macar atentiei reprezentantilor cadrelor didactice.

Ce a urmat se cunoaste: veniturile dascalilor din mediul rural au scazut considerabil, MEC, iar apoi guvernul luind de bune procentele propuse de ISJ Dolj. „Sintem nevoiti acum sa cerem Curtii de Apel Craiova anularea hotaririi de guvern care ne nedreptateste“, a precizat prof. Dumitru Chilom, presedintele Federatiei „Spiru Haret“ si al SIP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS