„Preotul“ Constantin Resceanu de la Biserica Mintuleasa sau lipsa de onestitate si jocurile lui de culise

Autori


Subsemnatul preot prof. univ. dr. Alexie Al. Buzera, in calitate de abonat la Gazeta de Sud, va aduc la cunostinta ca in numarul 2168 din 16.04.2002 a aparut articolul „Biserica Mintuleasa sau intoarcerea la vechea scoala“. Intocmit pe baza relatarilor preotului Constantin Resceanu – dupa opinia Sorinei Staiculescu, „tinar necunoscut“ – se profereaza neadevaruri privind aceasta biserica, enoriasii ei si subsemnatul. De aceea, va rog sa-mi aprobati dreptul la replica publicind textul de mai jos. Va multumesc.

Relatarile lui C.R. din articolul amintit sint mincinoase si mirsave, care nu-i fac cinste, punind in situatie delicata persoana care le-a scris fara sa le verifice si, in ultima instanta, prestigiosul ziar care se bucura de popularitate, dar, in cazul dat, dezinformeaza cititorii si mentine starea tensionata intre enoriasii parohiei si trepadusii adusi de el si de Popa Ilie, agronom la fosta Directie Judeteana de Agricultura, care, dupa pensionare si o spoiala milogo-teologica, a fost „uns“ preot si duhovnic la Biserica Mintuleasa.

Sint mincinoase pentru ca, exceptind varuitul pomilor si vopsitul „bancilor“, tot ce se lauda ca a facut in perioada 1 februarie-15 aprilie 2002 s-a realizat de enoriasii parohiei impreuna cu subsemnatul in lunile iulie-noiembrie 2001, dupa decesul preotului I. Bilteanu.

Sint mincinoase ca si cinismul cu care afirma ca „timp de sase luni, credinciosii au ascultat predicile parintelui Buzera“, adica ale subsemnatului-ce memorie deficitara si lipsa de condescendenta – care am functionat timp de peste 12 ani (aug. 1989 – 20 ian. 2002), iar „remorcile de gunoaie, sticle, hirtii, resturi alimentare, excremente“, repararea „birourilor parohiale“ si alte anexe facute in vederea aprobarii de functionare a cabinetului medical pentru enoriasii bolnavi si necajiti au fost facute de mine. „Poarta din spate a fost incuiata“, cu toate riscurile si reprosurile vecinilor bisericii, de subsemnatul impreuna cu cintaretul bisericii si doi dintre membrii Consiliului parohial care functioneaza si in prezent. Nu-i roseste obrazul fata de ei?

Sint mincinoase pentru ca Proiectul de renovare a bisericii, „studiul picturii cu analizele chimice si expertiza biologica“, releveul bisericii, inclusiv clopotnita s-au realizat din initiativa subsemnatului, cu sprijinul unor distinsi specialisti craioveni in lunile iulie-noiembrie 2001. Gasiseram si solutia obtinerii miliardelor de care se plinge acum C.R., dar n-au acceptat-o devotatii lui protectori. Mai mult, in acelasi scop, inca din 1997, subsemnatul, dupa obtinerea acordului pr. paroh I. Bilteanu, am adus suma de 10.000.000 de lei, ajutor pentru biserica de la Parintele Arhim. Neonil Stefan – coleg mai mare in timpul studiilor universitare – staretul Manastirii Frasinei, judetul Vilcea. Dar fostul paroh a preferat sa-i depuna la cec, in contul parohiei, pentru intregirea salariului sau lunar din fonduri proprii, ajustat arbitrar, fara promovarea celor doua examene ale cursurilor de indrumare profesionala.

Sint mincinoase pentru ca a fost adus la Biserica Mintuleasa pe usa din spate – protectie mitropolitana -, ca si colegul lui P.I. si nu prin participarea la concursul organizat in acest scop, la care nu s-a inscris din motive lesne de inteles. Sa-si aduca aminte conditiile plecarii de la Biserica Maica Domnului-Dudu si ale incadrarii la Parohia Romanesti din anul 1998.


Sint mincinoase si ipocrite pentru ca face aluzie la „jocurile de culise, politice sau pur si simplu pamintesti“, ignorind textul scripturistic al „birnei si paiului“.

Totusi, a afirmat si un mare adevar: „Prin decizia Mitropoliei Olteniei… au fost nevoiti «credinciosii de la Mintuleasa» sa primeasca in mijlocul lor un parinte tinar, necunoscut“ – dar cu nume sonor, se stie. Si… ce mai „parinte!“. Iata-l, s-a facut si cunoscut.

Ne intrebam, mai este acum „Biserica Maica Precista Mintuleasa… mai presus de jocurile de culise, politice sau pur si simplu pamintesti, locul unde credinciosii vin sa-si purifice sufletul, sa-si regaseasca drumul pierdut catre mintuire“? Mintind si facind asemenea jocuri de culise, C.R. nu-i purifica. In schimb, „pisica blinda“, scotindu-si coltii si ghiarele veninoase, mentine mai departe starea tensionata in sufletul lor chiar si-n aceasta perioada a Sfintului Post, cind ii asteapta sa vina sub Epitrahil.

Pe cine slujeste, pe Dumnezeu si enoriasii Parohiei Mintuleasa sau…?

Aceste intrebari trebuie sa si le puna si sa dea raspuns cinstit cei care au generat astfel de situatii, incurajind in continuare minciuna, favoritismul si luptele de culise.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 aprilie 2002

Actualitate

» Mehedintenii vor deveni frati cu italienii
» Invatatorul Benoni Etegan, la cea de-a doua carte
» ROMAG PROD incearca un nou export de apa grea
» Mai mult de jumatate din populatia municipiului Tirgu Jiu va ramine de astazi fara apa calda
» Spaniolii si nemtii vineaza ursi din Gorj
» „Ah, v-am tras-o prin gurita!“
» Vladimir Putin afirma ca Rusia trebuie sa-si mentina directia de integrare occidentala
» Directorul SIE si cel al SRI au facut o vizita in SUA
» Intr-un abator parasit sint sacrificate animale in conditii de cocina!
» Asistentii medicali vor avea pregatire superioara
» Cazul bibliotecarei din Stanesti in opinia cititorilor
» „Escroaca Elena din Craiova“
» „Preotul“ Constantin Resceanu de la Biserica Mintuleasa sau lipsa de onestitate si jocurile lui de culise
» Locatarii isteti negociaza si platesc mai putin pentru revizia liftului
» Numai instanta mai poate rezolva cererile de masini depuse inainte de 1989

Local

» Un maior de la Transmisiuni Speciale a agresat un copil nevinovat
» Stiri diverse
» Carabinierii au arestat la Roma patru romani care faceau trafic cu conationali infirmi
» Alegeri anticipate la Craiova
» Copiii romi vor fi mai curati. Ce misto!
» Garda Financiara a confiscat alte 9 miliarde de la Asociatia Club Dynamic Elite
» Prapastie in mijlocul Craiovei
» Un avion turistic a lovit o cladire din Milano
» Ion Floricel, la ceas aniversar
» Accizele la benzina, alcool si cafea se maresc
» 33 de ani petrecuti pe un pat de spital
» Cutremur la Spitalul Judetean Slatina
» IGP cerceteaza vinzarea dubioasa a 30.000 de tone de griu din depozitele COMCEREAL si CEREALCOM Olt
» Nicolae Mischie si Vasile Bulucea se cearta pe un „strop“ de apa
» Politica in oglinzi paralele
» Cei mai multi criminali sint bolnavi psihic netratati

Dolj

» Profesorii doljeni nu vor mai pune note in catalog
» Doi batrini care nu s-au vazut niciodata vor sa se casatoreasca
» Ministerul Sanatatii ameninta ca va inchide Sectia de bolnavi cronic de la Plenita – Dolj

Gorj

» Societatile de asigurare – tintele escrocilor

Sport

» Silvio Berlusconi il sustine pe Cosmin Contra
» Doua meciuri suspectate de blat in Divizia D
» Andrei Pavel, in turul al treilea
» Competitie de VTM la Bucovat
» Madalin Gorjanu a plecat la lotul national
» Cristian Ciobanu se numara printre favoriti
» Horkina ar putea egala recordul Nadiei Comaneci
» Grigorie s-a accidentat in Polonia
» Universitatea il asteapta pe Gica Popescu
» Florin Marin ar fi suferit un preinfarct
» Atentie la Minaur!
» Pandurii au plecat la Oradea
» Etapa fara incidente
» Stiri diverse

Opinii

» Scrisoare catre un prieten din Canada

Top