20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariatii de la TRANSFORMATOARE Filiasi si-au reluat activitatea

Salariatii de la TRANSFORMATOARE Filiasi si-au reluat activitatea

Dupa aproape o saptamina de greva, salariatii de la SC TRANSFORMATOARE MOTOARE CONDENSATOARE (TMC) SA si SC TRANSFORMATOARE MOTOARE DIVERSE (TMD) SA din Filiasi au reluat lucrul ieri-dimineata. Desi actionarul majoritar nu a venit pentru a asculta pasurile salariatilor, intre liderii de sindicat si managerii celor doua societati s-a incheiat miercuri seara o nota de negociere pentru reluarea activitatii.

Nemultumiti de lipsa de comenzi si de managementul defectuos, salariatii de la SC TMC SI SC TMD din Filiasi au hotarit vineri, 22 martie, sa nu intre la lucru. Protestatarii sint nemultumiti si de faptul ca, la cele doua societati care insumeaza aproape 950 de muncitor, echipele manageriale sint „cit o echipa de fotbal“. „La TMC sint 12 directori, iar la TMD sint sase. Noi avem datorii de miliarde la bugetul statului, dar platim salarii considerabile directorilor“, a spus liderul de sindicat, Sorin Martinovici. Salariatii au cerut sa fie convocata Adunarea Generala a Actionarilor si sa participe cel care, in opinia lor, a inselat atit statul roman, cit si salariatii.

Conducerea TMC a sustinut insa ca protestul salariatilor este nemotivat, deoarece actionarii sint cei care dicteaza in intreprindere, iar solicitarile angajatilor vor fi discutate in AGA, in aceasta saptamina. „Societatea se confrunta in luna martie cu lipsa de comenzi pentru piata interna si externa, fapt care ne-a determinat sa reducem cu trei zile programul de lucru. Lipsa comenzilor este determinata de factori independenti de societatea noastra, produsele se contracteaza prin licitatii care sint programate spre sfirsitul lunii. Pina in prezent, angajatii au primit integral si la timp salariile. Din a doua jumatate a lunii aprilie exista premise de asigurare a productiei“, a spus Ion Stoiculescu, directorul general al SC TMD SA Filiasi.

Actionarul majoritar, SC BRACO TRADE SRL Bucuresti, reprezentat de Vasile Braia, a refuzat sa vina la Filiasi la AGA si a trimis un imputernicit, avocatul Ion Costache. Acesta sustine ca a fost nevoit sa apeleze la politie pentru a putea intra in societate si ca protestatarii nu aveau temei legal pentru a deschide un conflict de munca. Sindicalistii sustin insa ca in timpul sedintei AGA, imputernicitul a refuzat sa discute problemele salariatilor.

AGA s-a tinut, dar salariatii sint nemultumiti

Dupa aproape o saptamina de greva, liderii de sindicat si managerii au gasit o solutie de compromis si au hotarit reluarea activitatii. In nota de negociere incheiata intre cele doua parti s-a stabilit ca la cele doua societati, TMC si TMD, sa se respecte urmatoarele conditii: „Conducerea operativa a SC TMD va fi asigurata de ing. Ion Stoiculescu – director general, ec. Marian Neacsu – director economic, iar la SC TMC, in functii similare vor fi ing. Ion Popescu si ec. Maria Banut. In maximum zece zile vor fi convocate Consiliile de Administratie a TMC si TMD, pentru numirea noilor conduceri executive. Pina la stabilirea conducerilor executive si negocierea solicitarilor salariatilor se reia lucrul incepind de joi, 28 martie. Conflictul se considera inchis in conditiile in care se negociaza doleantele salariatilor si se lucreaza in mod eficient.“ Desi au reluat lucrul, salariatii sint nemultumiti ca nici politia si nici Parchetul nu au demarat cercetarile in ceea ce priveste ilegalitatile care se comit in societate.

Actionarul majoritar are datorii de aproape un miliard de lei catre APAPS

Directia Comunicare a Autoritatii pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului a precizat in comunicatul de presa remis redactiei urmatoarele: „Actionarul majoritar SC BRACO TRADE SRL Bucuresti, desi a achitat integral actiunile cumparate de la FPS, trebuia sa investeasca 300 de milioane de lei pe o perioada de trei ani, incepind cu 1 aprilie 2000. Pentru nerealizarea investitiilor asumate, actionarul bucurestean trebuie sa plateasca o penalitate egala cu 0,3% pe zi intirziere din suma ramasa neinvestita la sfirsitul fiecarui an si cumulat, dar nu mai mult decit rata inflatiei. Raportul vizat de cenzorii societatii urma sa fie trimis anual la APAPS. Pina in prezent, SC BRACO TRADE SA Bucuresti nu a prezentat raportul vizat de cenzorii TMC Filiasi care sa ateste valoarea investitiilor efectuate de cumparator in perioada 1 aprilie 2000 – 1 aprilie 2001. Prin contractul de vinzare-cumparare actiuni nr. DJ-29/02.12.1999, cumparatorul s-a obligat sa asigure plata datoriilor societatii catre APAPS, aceasta constind in dividendele aferente perioadei 1995-1997, in suma de 903.024.070 de lei, pina la data de 31.12.2000, fara daune. Conform datelor noastre, pina in prezent, SC TMC SA Filiasi nu a achitat dividendele datorate perioadei mentionate mai sus si nici penalitatile de intirziere, fapt pentru care APAPS a formulat actiune in instanta pentru recuperarea acestor daune.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS