16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDespre Valer Dellakeza

Despre Valer Dellakeza

In urma cu sase decenii a vazut lumina zilei, la Craiova, Valer Dellakeza, predestinat sa devina actor pretuit si incununat, ca putini altii, in teatrul romanesc. A facut studii temeinice la Conservatorul craiovean „Cornetti“ si la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. S-a dedicat teatrului din orasul natal, cu trude, sacrificii si devotiuni netarmurite, vreme de 35 de ani, fiind, de la bun inceput, pilon trainic al acestei institutii.

Cu harul sau putin obisnuit, a impus pe scena din Banie eroi memorabili si infaptuiri actoricesti de exceptie, fiind aplaudat la scena deschisa si cu dragoste in peste 110 intruchipari de neuitat: Bertholdo, Protos, Pirlea Voda, Truffaldino, Trahanache, Burguinon, Caragiale, Ludovic XII, Madamme Ubu, Decebal Necsulescu, Minimus, Georges Duduleanu, Aegist, Apemantus, Jupin Dumitrache etc.

A fost si este pretuit de mari regizori ai vremii, veritabili parinti artistici si sufletesti fiindu-i Vlad Mugur si Silviu Purcarete.

Este un dascal de teatru iubit si urmat de generatii de tineri actori. Se bucura de incununari meritate, vibrante si inalte: „Premiul Uniunii Tineretului Comunist“ pentru rolul „Unchiul Vania“, in anul 1989, „Premiul Asociatiei Umoristilor din Romania“ pentru rolul „… Escu“, „Premiul pentru cel mai bun actor roman al anului 1999“, „Premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii 1999-2000“, conferit de UNITER.

In cele aproape o suta de turnee ale Teatrului National din Craiova intreprinse in ultimul deceniu, numele si realizarile sale artistice s-au impus distinct in lumea intreaga.

Virsta de 60 de ani afirma o tinerete perpetua, iar izbinzile sale artistice si popularitatea sa deosebita insumeaza merite de patriarh in teatrul romanesc.

„La Multi ani!“, maestre, si multe decenii inainte, cu tinerete, sanatate si glorie deplina!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS