5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVine primavara si in Cetatea Baniei

Vine primavara si in Cetatea Baniei

Factorul hotaritor in protectia mediului ambiant si implicit a vietii noastre depinde de gospodarirea urbei, de sistemul ecologic

Municipiul Craiova solicita un program complex de masuri privind sistematizarea, gospodarirea, igienizarea, infrumusetarea, dezvoltarea sistemului ecologic. Masura care se impune imediat este gospodarirea si functionalitatea, in bune conditii, a tuturor instalatiilor care genereaza poluarea. Municipiul Craiova este inconjurat aproape din toate partile de unitati industriale. Unele dintre ele genereaza elemente poluante. In acelasi timp, municipiul Craiova beneficiaza de un numar important de parcuri, zone verzi, lacuri si stranduri, precum si perdele de protectie. Realizarea multora din acestea a fost facuta cu ani in urma, cu participarea efectiva a cetatenilor Craiovei (elevi, militari, pensionari, salariati). De asemenea, beneficiem de o suprafata de aproape 300 de hectare de parcuri si zone verzi, precum si de o salba de lacuri in suprafata de 50 ha. Sarcina principala este aceea de a intretine si dezvolta aceste obiective, in scopul imbunatatirii sistemului ecologic si de a crea locuri de odihna si petrecere in mod placut a timpului liber. Asezarea geografica a orasului are in toate cele patru puncte cardinale locuri de agrement, asa cum sint: Parcul Romanescu, Lunca Jiului, Hanul Doctorului, Cornitoiu, Valea Sarpelui, Padurea de salcimi de la Facai – toate acestea fiind realizate cu ani in urma, exceptind Parcul Romanescu si Lunca Jiului, cu participarea efectiva a cetatenilor urbei noastre. Trebuie spus insa cu parere de rau ca unele din ele au fost partial distruse, furate multe bunuri din aceste locuri de agrement, lucru care impune luarea unor masuri urgente:

– cheltuirea cu mare chibzuinta a fondurilor alocate de la buget, pentru lucrarile edilitar-gospodaresti;

– exigenta sporita privind urmarirea si receptia foarte atenta a lucrarilor efectuate;

– sa se impuna tuturor intreprinderilor, care au instalatii si utilaje care produc agent poluant, sa ia toate masurile ca acestea sa functioneze in perfecta stare;

– o alta masura care se impune a fi luata este aceea privitoare la pastrarea si conservarea monumentelor istorice si arhitecturale ale naturii, protejarea cursurilor de apa si in mod deosebit a apelor potabile, care in mare masura se pierde din cauza degradarii unor instalatii si a proastei functionari a acestora;

– se recomanda a se revizui aceste instalatii;

– trebuie sa se reactiveze, cu participarea tuturor factorilor implicati, masura luata cu ani in urma, de continuare a plantarii si replantarii perdelelor de protectie a muncipiului Craiova, realizate cu ani in urma atit in partea de est, cit si in partea de vest. Pentru aceasta este necesara o conlucrare intre toti factorii de raspundere si, in mod deosebit, intre Primaria Craiova, organele silvice si statiunile horticole.

Craiova are un important numar de fintini si cismele, cu apa curata, potabila. Exemplu: Fintina Obedeanu, Popova, Jianu, Fintina Purcarului, Hanul Doctorului, Independenta etc. Acestea trebuie bine gospodarite si intretinute, decolmatate periodic, deoarece debitele acestora au inceput sa scada, din cauza faptului ca izvoarele nu au fost decolmatate la timp;

– ar trebui reluata traditia de sadire a pomilor (de catre elevi, studenti, militari). Acest lucru ar insemna ca in Craiova se vor putea planta anual peste 100.000 de arbori, ceea ce ar insemna 100.000 de plamini, 100.000 de filtre de aer.

In prezentul material am cautat sa aratam numai citeva din elementele care trebuie sa duca la o gospodarire mult mai buna a urbei noastre, la imbunatatirea sistemului ecologic si de protectie a mediului ambiant, care constituie viata si sanatatea oamenilor.

Sa raspundem chemarii facute de conducerea Primariei Craiova cu totii, pentru toti, intr-un oras curat, care se adreseaza Asociatiilor de Locatari, cetatenilor, scolilor, agentilor economici si institutiilor publice, privitor la:

– curatarea spatiilor verzi de resturi vegetale si hirtii, maturarea aleilor, razuirea rigolelor, depozitarea reziduurilor rezultate pe platformele gospodaresti in locuri corespunzatoare special amenajate, varuirea copacilor, activitati de curatenie in curtea scolilor si in vecinatatea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS