10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScoala din comuna Predesti, intre istorie si necazuri

Scoala din comuna Predesti, intre istorie si necazuri

Prima scoala din comuna Predesti – Dolj s-a infiintat in anul 1887, localul fiind construit din birne si cheltuindu-se pentru el 500 de lei. Profesoara de istorie Aurica Sandulescu a oferit mai multe detalii in acest sens. Scoala era frecventata de 39 de baieti si de trei fete. Cladirea nu a rezistat vitregiilor naturii si, mai tirziu, pe acelasi loc a fost construit un nou local cu doua sali de clasa si o sala de festivitati micuta, de aproape 30 de metri patrati. In acest local se mai invata si in prezent. Apoi, in 1956, a mai fost construita o cladire cu sase sali de clasa si cancelarie.

In satul Plesoi, prima scoala s-a infiintat in 1874 – cu o clasa de baieti, iar cinci ani mai tirziu s-a infiintat si o clasa de fete. Actualul local din Plesoi a fost construit pe acelasi loc in 1958. In satul Milovan, prima scoala

s-a ridicat in 1920. Mai tirziu, ea a fost demolata, pe acelasi loc construindu-se una noua, care nici pina in prezent nu are lucrarile de finisaj terminate.

In prezent, in comuna Predesti functioneaza Scoala cu clasele I-VIII, in satul Plesoi – Scoala cu clasele I-VIII, iar in satul Milovan – Scoala cu clasele I-IV.

Conditii de invatamint inacceptabile pentru copii

Directorul coordonator al Scolii din Predesti, Marin Ionescu, spune ca nu sint suficiente relatiile amiabile cu primaria din cauza lipsei banilor: „Primaria ne-a ajutat cu igienizarea, reparatiile curente, insa mai sint multe de facut. Cu sprijinul unei fundatii nonprofit romano-canadiene s-au realizat anul trecut fintini cu hidrofor, grupuri sanitare. In curtea Scolii din Predesti, s-a forat pina la 22 de metri adincime. S-au facut instalatii, dar debitul de apa este extrem de mic si nu acopera necesarul de apa potabila pentru elevi si cadre didactice. Elevii isi aduc apa de acasa, zilnic. Avem niste butoaie in care aducem apa din alta parte. Am incercat sa ne descurcam. De asemenea, la Scoala din Milovan, hidroforul de la fintina forata este defect. Preocuparea majora este de a asigura transportul elevilor din Milovan – care au absolvit invatamintul primar – la Scoala Plesoi. Pentru a frecventa orele, ei parcurg zilnic opt kilometri pe jos. Aceeasi distanta este parcursa si de micutii din clasa I din satul Frasin pina la aceeasi unitate de invatamint. Este cumplit pentru ei, mai ales in sezonul rece.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS