10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatii au depus juramintul fata de tara si popor

Deputatii au depus juramintul fata de tara si popor

320 de deputati au depus ieri intr-o sedinta solemna, juramintul de credinta fata de tara si popor, ceilalti 25 urmind sa rosteasca juramintul intr-o alta sedinta care va fi programata in viitorul apropiat, intrucit celor care nu fac acest lucru le va fi invalidat mandatul de parlamentar. Printre cei absenti s-au numarat premierul Adrian Nastase, Ioan Mircea Pascu, Ovidiu Musetescu, Serban Mihailescu, Hildegard Puwak, Ioan Rus, Razvan Ionescu, Ionel Olteanu, Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Gyorgy Tokay, Sorin Lepsa, Leonida Lari. Solemnitatea a durat peste patru ore, iar fiecare deputat a venit la tribuna si, cu mina pe Biblie si Constitutie, a dat citire juramintului de credinta fata de tara si popor. Apoi, parlamentarul a semnat textul citit si l-a depus la presedintele Camerei Deputatilor.

Mai multi membri ai guvernului au depus juramintul in partea de inceput a sedintei, printre acestia aflindu-se Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Daniela Bartos, Dan Nica, Leonard Cazan, Marian Sirbu, Georgiu Gingaras, Axinte Gaspar si Ecaterina Andronescu. La inceput, succesiunea in ordinea alfabetica nu a fost respectata si unii deputati, mai grabiti, au incercat sa se numere printre primii care depun juramintul, facind chiar interventii, iar in microfoanele sensibile s-a auzit chiar replica – „dai o bere“.

Formula juramintului a fost citita pe ton solemn, banal, scolaresc in cazurile celor care nu au urcat pina acum la tribuna Camerei Deputatilor, sacadat sau cu dictie. Trei deputati apartinind grupului minoritatilor, Metin Cerchez, Gelil Eserghep si Sali Negiat au incheiat cu „Asa sa imi ajute Allah!“, in timp ce doi parlamentari din UDMR, Zsolt Szilaghi si Toro Tibor, au adaugat si traducerea in maghiara a formulei finale „Asa sa ma ajute Dumnezeu!“ La fel a procedat si Madalin Voicu, care a rostit citeva cuvinte in limba romani, inaintea incheierii juramintului cu „Asa sa ma ajute Dumnezeu!“ Citiva parlamentari s-au inchinat dupa ce au depus juramintul. Alti doi deputati au optat sa jure pe onoare si constiinta, inlocuind fraza finala, fapt prevazut in textul legii. In aceasta situatie s-au aflat Octavian Mitu si Alexandru Sassu, acesta din urma explicind ca este ateu. Secretarul Nicolae Leonachescu, care impreuna cu Constantin Nita au fost in postura de maestrii de ceremonie, a atras atentia de mai multe ori ca juramintul trebuie citit cu mina pe Biblie si Constitutie. Raj Tunaru a luat in serios observatia si a repetat cu constiinciozitate formula solemna, chiar de la inceput. Parlamentarii au jurat credinta patriei, au jurat sa respecte Constitutia si legile tarii, sa apere democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Ei au jurat sa isi indeplineasca cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor si si-au pecetluit juramintul cu „Asa sa ma ajute Dumnezeu!“. Presedintele Valer Dorneanu a precizat ca o noua sedinta solemna va fi programata cit se poate de repede si a aratat ca absentele se explica prin deplasari in strainatate.

De altfel, la deschiderea sedintei, el a anuntat ca 23 de parlamentari sint angrenati in alte actiuni. Unul din initiatorii legii, Traian Dobre, a declarat ca termenul maxim in care poate fi depus juramintul de credinta este de 30 de zile de la prima sedinta solemna, iar daca un parlamentar nu depune acest juramint „nu merita sa fie parlamentar si i se invalideaza mandatul“, rostirea juramintului fiind o conditie de validare. Traian Dobre a luat cuvintul in finalul sedintei, aratind ca de acum Romania are o problema mai putin, prin intrarea in normalitate a Parlamentului. „Fiecare deputat are o responsabilitate in plus si o alta imagine fata de cei care l-au ales“, a conchis Dobre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS