17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Sanatoriul Dobrita sint bolnavi de TBC fara voie

La Sanatoriul Dobrita sint bolnavi de TBC fara voie

Pentru unele cadre ale Spitalului Judetean din Tirgu Jiu, faptul ca anumiti pacienti au fost cindva bolnavi de tuberculoza reprezinta o rezolvare rapida si comoda a cazurilor respective. Nu conteaza daca bolnavul sufera de ulcer sau diabet, acesta este trimis la Sanatoriul Dobrita. Medicii de aici trebuie, de voie, de nevoie, sa ii cazeze pe bolnavi si sa le ofere tratamentul de rigoare. Printre cei care s-au „ratacit“ la sanatoriu se afla si un bolnav psihic, Iosif Domahide. Cadrele medicale de la Sanatoriul Dobrita sint specializate in tratamentul tuberculozei si al bolilor de plamini care au legatura cu TBC. In prezent, in aceasta unitate spitaliceasca fac tratament 313 persoane. De acestea se ocupa 80 de cadre medicale, asistente si infirmiere, distribuite in cele patru sectii ale sanatorului. In sectia condusa de doctorul Daniel Puscu sint cele mai multe cazuri de pacienti „rataciti“, care necesita cheltuieli suplimentare pentru a putea primi tratamentul corespunzator bolii avute. Doctorul Puscu isi explica aceasta situatie prin faptul ca este mai comod sa scapi de o problema decit sa o rezolvi: „Eu consider ca aproximativ 20% din cazurile pe care le avem noi aici ar putea fi tratate si in cadrul spitalului. Cheltuim o multime de bani cu acesti bolnavi. La spital, ziua de cazare este platita de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Gorj cu 230.000 de lei. Noi cheltuim de trei-patru ori mai mult, cu hrana si cu serviciile medicale. Anul trecut am avut 32 de decese, dar nu putem astepta sa moara oamenii. Nu este din ce in ce mai greu sa ne descurcam, in conditiile in care in 2001 am ajuns in situatia anilor ’50, adica 130 de bolnavi la suta de mii de locuitori.“

Unul dintre pacienti a ajuns la Dobrita in coma

Pe 21 ianuarie 2001, la Sanatoriul Dobrita a fost trimis un bolnav care nu mai avea nevoie de nici un tratament. Nicolae Gridan, de 71 de ani, a fost trimis la Dobrita de catre Sectia neurologie a Spitalului Judetean din Tirgu Jiu. Bolnavul a fost internat cu diagnosticul acidoza metabolica, deshidratare, hepatita cronica si hipoglicemie. „Cind a fost adus la noi cu salvarea, bolnavul nu mai misca, facuse accident cerebral. Sint bolnavi in coma, in terapie intensiva. Nici macar pe astia nu ii tin. Nu inteleg cum s-a putut face asa ceva. Si unde mai pui ca se mai cheltuiesc bani si cu salvarea, dincolo de faptul ca este vorba de viata unui om“, a precizat doctorul Puscu.

Cei care ajung vii nu au altceva de facut decit sa ramina la sanatoriu. Unul dintre acestia este Constantin Ciobanu: „Am mai fost bolnav prin 1993. Acum citeva luni m-am dus la Dispensar la Carbunesti si m-au trimis aici, ca am mai fost.“ Alt caz este cel al lui Florin Cojocaru, de 36 de ani. Bolnavul sufera intr-adevar de TBC, insa pentru a efectua tratamentul contra tuberculozei ar trebui operat de urgenta de ulcer duodenal. „Nimeni nu vrea sa ma opereze, fiindca am TBC. Asa ca stau aici si nu stiu ce o sa se intimple cu mine, ca starea ambelor boli se agraveaza“, a spus pacientul. De ingrijire de „specialitate“ se bucura si Iosif Domahide, bolnav psihic. Si acesta a suferit in urma cu mai multi ani de TBC, acum vindecindu-se. Medicii au spus ca singurul tratament pe care i-l pot aplica lui Iosif Domahide este aerul curat si proaspat care se gaseste din belsug la sanatoriu. Emil Sandu, directorul Spitalului Judetean Tirgu Jiu, a spus ca problemele de la Sanatoriul Dobrita sint de competenta Directiei de Sanatate Publica Gorj si ca bolnavii ar trebui sa fie trimisi inapoi la spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS