Tudor Postelnicu si alti opt fosti ofiteri de Securitate si Militie isi asteapta sentinta

Autori


Judecarea procesului Autobuzul – in care sint inculpati Tudor Postelnicu si alti opt fosti ofiteri superiori de Securitate si de Militie din regimul comunist – s-a incheiat, toti inculpatii cerind Curtii Supreme de Jutitie sa fie achitati, a declarat avocatul Lucian Belcea. In dosarul Autobuzul sint acuzati de omor Tudor Postelnicu – fost sef al Directiei Securitatii Statului, George Homosteanu – fost ministru de interne, Ion Deheleanu – fost sef al Militiei Timis, Stefan Blaga – fost comandant USLA, Aurelian Mortoiu – fost sef al Securitatii Timis, doctorul Gheorghe Gornic – fost sef al Spitalului MI Timis, Constantin Nica – fost inspector sef al MI Timis, precum si fostii ofiteri USLA Iulian Laza si Constantin Tecsan.

Cei noua au fost pusi sub acuzare de procurorii militari dupa decembrie 1989, procesul lor incepind in 1991. Fostii ofiteri sint acuzati de uciderea a trei tineri care, in noaptea de 23 spre 24 august 1981, au spart sediul unui post de militie din judetul Timis, de unde au luat armament si munitie. A doua zi, tinerii, inarmati fiind, au luat ostatici mai multe persoane aflate intr-un autobuz care efectua o cursa locala. In schimbul eliberarii pasagerilor, tinerii au cerut bani si pasapoarte, pentru a putea parasi Romania. Securitatea nu a fost de acord cu negocierile si a ordonat interventia trupelor antitero, pentru eliberarea pasagerilor. Cei trei teroristi au ucis soferul autobuzului si citiva pasageri. O fetita de noua ani, care se afla in bratele mamei sale, a fost impuscata in cap. Trupele antitero au ripostat, in final reusind prinderea celor trei tineri. Sase persoane au murit, iar alte 12 au fost ranite. Unul dintre atacatori, ranit in timpul schimbului de focuri, s-a spinzurat la spitalul in care fusese internat. Ceilalti doi tineri, in timp ce erau transportati spre locul de detinere, au invocat satisfacerea nevoilor fiziologice si au incercat sa evadeze, fugind intr-o padure. Ofiterii USLA i-au impuscat mortal.

Dupa decembrie 1989, la cererea unei rude a atacatorilor, procurorii militari au declansat o ancheta, obtinind in final trimiterea in judecata a celor noua ofiteri, pe care i-au acuzat ca i-au „executat“ in padure pe doi dintre tineri, fiind suspectati si de moartea celui de al treilea. Prima instanta l-a condamnat doar pe Tudor Postelnicu la sapte ani si sase luni inchisoare, restul fiind amnistiati in baza unui decret din 1988 sau achitati. Parchetul a facut apel, iar Curtea Militara de Apel i-a condamnat pe Tudor Postelnicu si pe Gheorghe Homostean la cite 18 ani de inchisoare, pentru omor deosebit de grav. Doctorul Gheorghe Gornic a primit 17 ani inchisoare, pentru omor calificat, cite 16 ani au primit Ion Dehelean si Iulian Laza, iar ceilalti au fost achitati.


Pentru Constantin Tecsan, instanta a constatat incetarea actiunii penale, in urma decesului acestuia. Parchetul nu a fost de acord cu aceste pedepse si a facut recurs la Curtea Suprema de Justitie, solicitind pedepse mai aspre pentru fostii ofiteri superiori. Apararea a cerut insa achitarea clientilor sai, considerind ca acestia au reactionat legal intr-un caz de terorism, care se pedepseste oriunde in lume. Avocatul Lucian Belcea apreciaza ca judecarea capilor Securitatii din regimul comunist poate fi considerata drept o 4deschidere a cutiei Pandorei„ si ca o asemenea situatie nu aduce „nimic bun“. Potrivit articolului 126 din Codul penal, faptele pentru care este prevazuta o pedeapsa mai mare de 15 ani de inchisoare se pot prescrie dupa 20 de ani de la comiterea lor, iar termenul de prescriptie in cazul Autobuzul ar fi fost 25 august a 2001.

Avocatii nu au invocat interventia prescrierii faptelor clientilor lor, solicitind insa achitarea acestora. In pledoariile lor, avocatii au sustinut in pledoariile lor ca, inca din 1981, nu a existat nici un dubiu asupra mortii teroristului care s-a sinucis, iar in cazul celorlalti doi s-a actionat asa cum ar fi procedat orice serviciu antitero in cazul in care faptasii incercau sa evadeze. Pe de alta parte, avocatul Lucian Belcea a afirmat ca instanta suprema era de la inceput competenta sa judece acest caz, deoarece printre inculpati figureaza si demnitari, astfel ca procesul nu ar fi trebuit sa aiba loc la instantele militare inferioare.

Dintre toti inculpatii din lotul Autobuzul, Tudor Postelnicu este singurul care poate spune ca si-a ispasit pedeapsa. Tudor Postelnicu a fost inculpat mai intii in lotul fostilor membri CPEx, fiind condamnat la 14 ani inchisoare. Postelnicu s-a aflat in detentie din decembrie 1989 pina in 1994, cind a fost eliberat din motive medicale. La 29 ianuarie 1998, Postelnicu a fost din nou incarcerat, fiind arestat pina in 6 octombrie 1999, cind Tribunalul Bucuresti i-a admis cererea de eliberare conditionata, intrucit executase opt ani de detentie, respectiv doua treimi din pedeasa, atit cit cere legea pentru formularea unei astfel de cereri din partea unui detinut, a precizat avocatul Lucian Belcea.Comenteaza acum

Alte stiri

13 noiembrie 2018

Tudor Gheorghe și Rotary Probitas înfrunzesc Craiova

Miercuri, 14 noiembrie 2018, la ora 11:00, în Parcul Hanul Doctorului va avea loc ultima etapă a proiectului „Rotary Plantează – Înfrunzește Craiova”, ediția 2018. Întrucât România sărbătorește anul acesta 100 de ani de existență, Rotary ...

Sumarul ediției de joi, 21 februarie 2002

Actualitate

» Sute de tarani au fost inselati si nimeni nu misca un deget in apararea lor
» Scoala cu clasele I-VIII din comuna Gighera are 125 de ani
» Biblioteca are un fond de carte bogat
» La Caminul cultural s-a instaurat linistea
» Italienii si nemtii se „lupta“ pentru pamint oltenesc
» Copiii din Zaval au indurat gerul mergind 12 km pe jos
» Programul SAPARD si-a definitivat structurile
» Locul care a uimit Europa
» La Sanatoriul Dobrita sint bolnavi de TBC fara voie
» Materialele didactice sint folosite ca mobila in unele scoli din Olt
» Sindicalistii din invatamintul mehedintean se pregatesc de proteste
» Stiri diverse
» Stiri diverse
» Doar trei zile in care mai poate fi solicitat ajutorul pentru incalzire
» Locuitorii din Bals au ramas fara gaze
» Aplicarea Legii taximetriei ar putea reduce evaziunea fiscala din domeniu
» Maiorul caruia i-au fost sustrase documente secrete a fost trecut in rezerva
» Tudor Postelnicu si alti opt fosti ofiteri de Securitate si Militie isi asteapta sentinta
» Ministerul Justitiei raspunde acuzatiilor Asociatiei Magistratilor din Romania

Local

» „Taximetristii sint cei mai mari nenorociti“
» Ion Daniel Dumitrache a fost transferat la Spitalul Judetean Slatina
» Stiri diverse
» Fosta conducere de la AVIOANE a „umflat“ evidenta contabila cu aproape 40 de miliarde de lei
» Guvernul a aprobat majorarea salariilor cadrelor didactice preuniversitare
» O macara este folosita ca loc de… audiente
» Un MIG 21 Lancer s-a prabusit la Calarasi
» Romania va cere Rusiei retrocedarea operelor sale de arta
» Miliardarul indian al lui Tony Blair, fiica lui si universitatea de elita
» Pagubele din Muzeul Satului – aproximativ jumatate de miliard
» Mugur Stet: Raportul BNR privind frauda de la BRS va arata cine a profitat de fondurile delapidate
» „Enigma Otiliei“ (Ricu) – in regia preasimpaticului Viorel Popescu
» Un hot de masini a accidentat grav trei politisti
» O casiera de la TERMOCENTRALA Turceni si-a injunghiat un coleg de serviciu
» Consiliul Judetean Mehedinti va incerca preluarea fostei vile a lui Ceausescu de la Gura Vaii
» Fiul lui Valeriu Sterian va plati daune familiilor victimelor din accidentul in care a fost implicat tatal sau
» Doi romani au fost gasiti intr-un container, pe un vapor de pe ruta Barcelona-Halifax
» Mai multe gospodarii taranesti – afectate de incendiul de la Muzeul Satului
» Spitalul Elias si Complexul Olanesti vor trece in subordinea Academiei Romane
» Organizatii americane indignate ca Pentagonul ar putea dezinforma presa
» Peste 150 de cadavre au fost gasite la crematoriul macabru din statul american Georgia
» Confruntari intre politia de la Seul si manifestantii antiamericani

Gorj

» Comandantul IJP Gorj ar putea fi schimbat
» Consilierii locali din Tirgu Jiu au demisionat din CA ale unor societati

Sport

» Neamtu va fi inmormintat duminica, la Ostroveni
» Condoleante
» Amical cu Petrolul
» Boldici a plecat de la Victoria Plenita
» Galata, mereu surprinzatoare
» Extensiv lucreaza acum dupa ora Romaniei

Opinii

» Emil Constantinescu in editie nerevazuta si neadaugita

Top