9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii nu vor mai avea unde sa-si ingroape mortii

Craiovenii nu vor mai avea unde sa-si ingroape mortii

„Atitia morti tineri ca in ultima vreme rar mi-a fost dat sa vad. S-au umplut, maica, cimitirele de copii! Acum nu se mai moare de batrinete, te macina canceru’“, spunea una dintre batrinele care-si fac veacul prin cimitire, jelind mortii altora in schimbul citorva banuti. Si avea dreptate.
Deoarece numarul deceselor inregistrate in ultimul timp este foarte mare, iar cimitirele Craiovei sint totusi limitate, in citiva ani exista riscul ca acei doi metri de pamint in care sa-ti petreci vesnicia sa fie foarte greu de gasit.

In urma cu citiva ani, autoritatile locale au constatat ca cimitirele din Craiova sint aproape pline. Singura solutie era construirea unui nou asezamint in care localnicii sa-si poata ingropa mortii. Asa a luat nastere proiectul Cimitirul de Nord, prin care li se propunea craiovenilor un loc de odihna vesnica in stil occidental. Mai exact, cu alei betonate, iluminat permanent, cu capela si o cantina pentru parastase. Cimitirul a fost construit si, din pacate, in 2000, primul mort si-a gasit pacea pe dealul Simnicului. De atunci i-au mai trecut pragul 200 de victime ale doamnei cu coasa. „Am avut si cinci morti intr-o zi. Daca va uitati, vedeti cite morminte proaspete sint!“, spunea un gropar privind la crucile de lemn de pe care nu se luase inca vopseaua.

Situatia locurilor de veci din Craiova nu s-a rezolvat insa cu darea in folosinta a Cimitirului de Nord, iar asta deoarece capacitatea lui este limitata la 4.200 de morminte, dintre care 1.200 pentru militari. Dintre locurile de veci, peste 850 au fost deja concesionate. „Daca numarul deceselor continua sa fie la fel de mare, in cel mult patru ani se va umple si Cimitirul de Nord. Este inevitabil“, spune Ilie Badescu, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ Craiova.

Cum moartea este un fenomen inevitabil, iar numarul deceselor este din ce in ce mai mare, in curind, autoritatile locale trebuie sa caute un spatiu nou pentru construirea unui alt cimitir. Nu anul acesta, dar oricum pina la finele actualului mandat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS