12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Apa si sanatatea

E deja cunoscut faptul ca apa este o necesitate vitala a organismului; corpul uman pierde zilnic, prin transpiratie, respiratie si urina, aproximativ 2,5 l de apa, care trebuie recuperata din alimentele ingerate si din apa pe care o bem. Si tot din apa pe care o consumam, pe linga buna hidratare a organismului, se asigura si buna functionare a organelor corpului, in special a rinichilor.

Apa bauta in cantitati suficiente ne permite sa eliminam sarurile si deseurile, reduce riscul aparitiei calculilor renali si previne infectiile urinare. Apa amelioreaza, de asemenea, tranzitul intestinal si combate eficient constipatia. Apa influenteaza si performantele fizice ale organismului; un deficit de apa in organism (fie si de 1% din greutatea corpului) diminueaza cu pina la 10% performantele fizice, in cursul unei probe sportive. Si nu numai performantele fizice sint influentate de cantitatea de apa din organism, ci si mentalul. Cercetarile stiintifice ale savantilor francezi au pus in evidenta faptul ca o usoara deshidratare scade performantele memoriei.

Asa ca, mai ales daca sinteti in perioada examenelor… beti multe lichide! Un consum zilnic de trei litri de lichide, chiar daca da mai mult de lucru rinichilor, imbunatateste circuilatia arteriala. Chiar daca binefacerile apei asupra organismului nu au fost inca pe deplin puse in evidenta, din datele de pina acum trebuie sa retinem ca nu e cazul sa fim moderati in consumul de apa; incercati sa beti aproximativ 1,5 l de apa pe zi, chiar fara sa va fie sete. De fapt, in momentul in care vi se face sete, inseamna ca, deja, organismul dumneavoastra a inceput sa se deshidrateze.

Care apa e mai buna?

O data ce am stabilit cit anume trebuie sa bem, mai ramine de gasit lichidul potrivit. Ideal ar fi sa consumati apa (obisnuita, plata, minerala, gazoasa) si nu neaparat sucuri sau bauturi alcoolice, care dauneaza organismului. Iar daca am stabilit ca e bine sa consumam 1,5 l de apa pe zi, trebuie sa va decideti ce fel de apa veti bea, pentru ca si calitatea conteaza!

Apa minerala este in voga de multa vreme; este naturala, pura din punct de vedere biologic, nepoluata, cu o compozitie constanta. Si, in plus, contine minerale si oligoelemente. Mai ales trei dintre ele sint importante si indispensabile organismului: calciu, magneziu si siliciu. Calciul intareste oasele si favorizeaza schimburile chimice la nivel celular; magneziul intervine in mecanismele nervoase, combate oboseala si previne hipertensiunea arteriala, iar siliciul intensifica cresterea organismului si rezistenta acestuia pe termen lung.

Evitati totusi abuzul de apa minerala, mai ales daca este una cu un continut crescut de minerale; excesul dauneaza intotdeauna! Iar daca apa de la robinet nu va tenteaza deloc, si din cauza substantelor dezinfectante care o fac potabila (desi gustul si mirosul nu o fac deloc placuta!), incercati sa consumati apa gazoasa sau apa plata. In ciuda celor care sustin ca sifonul sau apa gazoasa nu fac bine organismului si, in plus, baloneaza, digestia nu are decit de cistigat! Apa plata pe care o puteti cumpara din comert si apa de izvor (cam greu de gasit in marile orase!) sint o alegere potrivira pentru cei care vor sa consume apa la discretie, fara teama de riscuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS