5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostii sefi de stat au intrat legal in drepturi

Fostii sefi de stat au intrat legal in drepturi

Persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman au dreptul de ieri, sa beneficieze de o locuinta de protocol, atribuita cu destinatia de resedinta de catre Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RAAPPS), precum si de un cabinet de lucru incadrat cu un post de consilier si un post de secretar. Hotarirea de guvern care stabileste modalitatile de exercitare a drepturilor prevazute de Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman si care a intrat ieri in vigoare specifica faptul ca de aceasta locuinta de protocol beneficiaza si membrii de familie ai titularului, cheltuielile aferente consumului de energie electrica, gaze, apa canal, telefon, precum si celelalte cheltuieli necesare folosintei si intretinerii locuintei, dependintelor, anexelor si terenului aferent urmind sa fie suportate de catre beneficiar.

Potrivit acestui act normativ, cheltuielile necesare reparatiilor capitale ale locuintei atribuite cu titlu de resedinta, efectuate de RAAPPS, vor fi decontate din bugetul Secretariatului General al Guvernului, din sumele alocate anual cu aceasta destinatie. Personalul de deservire, precum si mobilierul sau alte obiecte de inventar ale locuintei, cu exceptia celor de patrimoniu, pot fi atribuite beneficiarului la cerere, pe baza unei conventii incheiate cu RAAPPS si cu suportarea de catre titular a salariilor si a celorlalte cheltuieli aferente. Resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor personalului incadrat in cabinetul de lucru, precum si cele aferente indemnizatiei lunare in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui Romaniei in exercitiu, conform Legii 406/2001, se suporta din bugetul Administratiei Prezidentiale, din sumele alocate anual cu aceasta destinatie.

Hotarirea de guvern mai prevede ca Serviciul de Protectie si Paza (SPP) sa asigure persoanei care a avut calitatea de sef al statului roman paza si protectie permanente, potrivit reglementarilor in vigoare care guverneaza activitatea acestei institutii. Resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor pentru asigurarea serviciilor de paza si protectie, precum si a celor determinate de reparatiile autoturismelor se suporta din bugetul SPP, din sumele alocate anual cu aceasta destinatie.

Cheltuielile efectuate, pina la data intrarii in vigoare a acestei hotariri de guvern, cu locuintele de protocol atribuite cu titlu de resedinta se suporta de catre RAAPPS din bugetul propriu. Initial, Executivul a intentionat ca cheltuielile de intretinere si conservare a imobilului, precum si cheltuielile pentru energie, apa, gaze, canal sa fie decontate din bugetul Secretariatului General al Guvernului, din sumele alocate anual cu aceasta destinatie, in limita sumei de 35 de milioane de lei pe luna, diferenta fiind suportata de beneficiar. Ulterior, guvernul a renuntat la intentia de a acorda fostilor sefi de stat o suma drept cheltuieli de intretinere, considerind ca prevederile Legii 406/2001 pot acoperi necesitatile acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS